Петък, 24 Януари 2020

ndt banner2

Петък, 24 Януари 2020
Десислава Танева: Интензитетът на разпространение на африканска чума намаля драстично

Десислава Танева: Интензитетът на разпространение на африканска чума намаля драстично

Интензитетът на разпространение на африканска чума по свинете в страната е намалял драстично и кризисната ситуация е овладяна.

Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Тя обясни, че в последните 22 дни няма нито едно регистрирано огнище на заболяване, като от 1 август до този момент са регистрирани само 4 от всички 35 огнища, регистрирани до този момент от началото на лятото в България. „Статистиката е категорична – интензитетът е драстично намалял. В последните 40 дни от тези 5 случая само един е в индустриален обект, макар и със значително по-малко брой свине, отколкото в началото на кризата. Можем да заключим, че интензитетът е драстично намалял и кризисната ситуация е овладяна. Това не означава обаче, че всичко спира дотук“, заяви министър Танева. Тя уточни, че трудното за всички, засегнати от заболяването, тепърва предстои. След като вирусът вече е регистриран на територията на страната, усилията трябва да бъдат продължени и в посока начин на отглеждане на домашните свине, за да може пораженията да бъдат минимализирани.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner