Събота, 29 Февруари 2020

ndt banner2

Събота, 29 Февруари 2020

Фандъкова: Ще изпълнявам задълженията си в рамките на законовия срок

Фандъкова: Ще изпълнявам задълженията си в рамките на законовия срок

"За някои кандидати сякаш това е битка за София и власт, но не мисля, че хората очакват точно това от нас", добави тя

Много хора говорят, че тази кампания ще бъде като "на живот и смърт". За мен това никога не е било така а възможност да представиш новите си проекти и идеи.

Това заяви в ефира на "Здравей, България" кметът на София Йорданка Фандъкова.

"За някои кандидати сякаш това е битка за София и власт, но не мисля, че хората очакват точно това от нас", добави тя.

Фандъкова коментира и изтеклите голи и перверзни кадри на годеницата на кандидат кмета на "Демократична България Борислав Игнатов: "Реакцията ми бе дълбоко лична и пак бих реагирала така. За мен има граница и не може така да се руши личното достойнство. Аз самата съм била жертва на такива публикации. Обикновено пишат, че съм много болна от рак и съм в много лошо здраве. Това натъжава близките ми хора, детето ми. Съчувствам дълбоко на архитект Игнатов като майка и човешко същество. Моето бе лична реакция, а не партийна", подчерта тя.

"Дъщеря ми ме поздрави за реакцията ми срещу снимките. Още като се прибрах, тя ми каза "Браво, мамо, че реагира така"", добави Фандъкова.

"Общината не е имала отношение с медията, в която се появиха снимките. Следващата реакция на политическите сили вече ще е партийна, досега бе лична на всеки", смята кметицата.

"Кметската надпревара е състезание на мнения и идеи. Имаме много такива. За 10 години успяхме да заменим едни задачи с други и да пренаредим приоритети. Наложихме една висока скорост за промяна. Днес тя може би се струва нормална за всички, но това не е така. Това е плод на много работа, на много проблеми. Понякога трябва да си взимаме поука от грешки и пропуски.", каза тя.

"Няма как човек да не сбърка за 10 години, но е важно да си направим изводите и да продължаваме напред. Приоритетите ни обаче се сменят. Новите идеи ще запазят бързият темп на развитие на столицата", каза тя.

"Аз съм кметът, който е налагал най-големите санкции в държавата. Само заради ситуацията с "Граф. Игнатиев" съм наложила половин милион лева санкции", припомни тя. Според нея проектантите, архитектите и изпълнителите трябва да носят професионална отговорност - лицензът им да бъде отнеман или поне рейтингът им да бъде намален така, че да не може да участват в конкурс за обществени поръчки.

"В Сърбия процедират така и имат успех. Съвсем скоро ще внеса това предложение и при нас. Ще настоявам за тази промяна, защото това ще доведе до още един механизъм за контрол", заяви Фандъкова.

Според нея друг важен процес е дигитализацията в града. За тази цел тя е поканила IT специалисти, които работят за промяна в структурата на общината.

"Предвиждам и създаването и обособяването на специален ресор - дигитален заместник-кмет, който ще носи отговорност за този сектор. Всичко ще е по-прозрачно и публично и по-лесно за гражданите", каза тя.

"Метрото е стратегически проект, който променя града. Трябва да продължим с развитието му със същите темпове", заяви Фандъкова.

Виктор Николаев излезе на видео стената и на специална карта започна да очертава бъдещите маршрути на метрото, като пожела кметицата да му даде няколко пояснения.

След секунди картата обаче се смени, а на нея се появи "зелен ригн". "Ще имаме зелен ринг. По старите ж.п. линии ще изградим алейни паркове - ще има пешеходни зони и зони за велосипеди. Идеята е да се свържат кварталите с парковете на града", каза Фандъкова.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner