Събота, 16 Ноември 2019
Събота, 16 Ноември 2019
Илияна Йотова: Децата ни дават урок – с протегнати ръце да заменим стените, които разделят

Илияна Йотова: Децата ни дават урок – с протегнати ръце да заменим стените, които разделят

Културата, изкуството са най-прекият път към единството и мира. Това подчерта вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на Международния фестивал „Орфей в Италия“, съобщиха от пресслужбата на „Дондуков“ 2

„Трябва да се поучим от децата си как да заменим стените с протегнатите ръце един към друг, да искаме да опознаваме и разбираме другия.“ Това послание изпрати вицепрезидентът Илияна Йотова от сцената на XII Международен фестивал на изкуствата за деца и младежи „Орфей в Италия“, който се провежда под неин патронаж.

От 2012 г. вицепрезидентът на Република България е патрон на този фестивал, чието начало е поставено през 2007 г. в италианския град Лидо ди Йезоло.
 
Конкурсът се организира от Арт център „Кърнолски“ в сътрудничество с италианската асоциация И.Т.А.К.А и местната община. В тазгодишното издание над 500 участници от 10 страни ще се изявят със своите таланти до 14 септември. България е представена от 70 деца и младежи от различни краища на страната. Председател на Арт център „Кърнолски“ е Димитър Кърнолски – син, потомък на известния български композитор Димитър Кърнолски. Заедно със Снежана Полихронова – Кърнолски двамата развиват успешно наследената от композитора дейност.
 
Вицепрезидентът поздрави организаторите от Арт център „Кърнолски“ за постоянството и енергията, с които работят за развитие на културата и в България, и в Италия, и в Гърция. Благодарности за подкрепата вицепрезидентът Йотова отправи към „ценните приятели на България“ в Италия.
 
„Културата е най-силният антидот срещу агресията сред децата и отчуждаването“, изтъкна Илияна Йотова. По думите на вицепрезидента не трябва да се правят компромиси с културата и тя не бива да пада жертва на бюджетни ограничения. Илияна Йотова подчерта, че в днешния несигурен и разделен свят имаме най-голяма нужда от култура, от изкуство. „Те са най-прекият път към единството и мира“, посочи вицепрезидентът.
 
Към художествените ръководители Илияна Йотова се обърна с думите: Вие сте основният заряд за развитието на нашите деца.
 
По-рано вицепрезидентът разговаря с кмета на Лидо ди Йезоло Валерио Дзоджа. Двамата обсъдиха сътрудничеството в сферите на културата и туризма, съобщиха още от прессекретариата на президентската институция.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар