Сряда, 29 Януари 2020

ndt banner2

Сряда, 29 Януари 2020
Борисов: Имаме заявки за инвестиции за милиарди левове

Борисов: Имаме заявки за инвестиции за милиарди левове

В интервю за американския портал Axios, цитирано от македонското електронно издание МКД, министърът на външните работи на Косово Беджет Пацоли обвини Русия в подпомагане на Сърбия в кампанията й да убеди африканските държави да оттеглят дипломатическото признаване на най-младата държава на Балканите, предава Агенция "Фокус".

Сърбия категорично се противопоставя на независимостта на Косово и предприема скрити действия, за да убеди други държави да отменят решението си, подчертава порталът. Целта е, по думите на сръбския външен министър Ивица Дачич, общият брой страни, които признават Косово, да падне под 97, или половината от членовете в ООН.

В интервюто Пацоли твърди, че той самият е част от „кампания", в която Сърбия съставя дипломатически писма и се опитва да убеди държавниците да ги подпишат, без да преминават през процедура, често чрез „престъпления". Съгласно думите му Русия, която подкрепя Сърбия по въпроса за Косово, „очевидно е участвала“ в кампанията за непризнаване на Косово.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Според него не е ясно дали тази помощ включва облекчаване на плащанията, но отбеляза, че Русия има споразумения за продажби на оръжие и други бизнес дейности със страни, към които е насочена сръбската кампания.

Пацоли казва, че Косово може да се откаже от митата върху сръбските стоки, „ако Сърбия е готова да седне на масата за преговори и да сътрудничи на базата на взаимно доверие".

„Това означава да се спазват предишни споразумения между нашите държави и да се вземе предвид съществуването на Косово като държава със собствени граници и конституция", поясни косовският външен министър и добави: „Косово иска да бъде третирано еднакво за масата за преговори, а не като непризната държава. От друга страна, Косово трябва да осъзнае, че Сърбия няма да го признае да получи без нищо в замяна".

Пацоли подчерта още, че най-добрата стратегия двете страни да се върнат на масата за преговори е Косово да временно да спре митата за период от шест месеца, през което време диалогът ще бъде засилен и възстановен, ако няма конкретни резултати.

„Междувременно Сърбия трябва да спре кампанията си за непризнаване, която противоречи на духа на диалога и Брюкселското споразумение от 2013 г.“, категоричен бе Пацоли.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner