Четвъртък, 20 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 20 Февруари 2020

Изслушването и гласуването на Гешев ще е в един ден

Изслушването и гласуването на Гешев ще е в един ден

В своята концепция за управление на прокуратурата Гешев казва, че “съдебната власт и в частност – Прокуратурата на Република България, е длъжник на българското общество и може, и трябва да направи още много, за да компенсира липсата на достатъчно справедливост”

 

Изслушването и гласуването на кандидатурата на единствения номиниран за следващ главен прокурор – настоящият заместник-главен прокурор Иван Гешев, ще е на 24 октомври. Tова реши единодушно Пленумът на Висшия съдебен съвет.

Датата беше известна още при приемането на специалната хронограма при откриване на процедурата, част от нея е гласуването днес, за да бъдат уточнени мястото и часът.  

Според практиката при избора на тримата големи в съдебната власт, след като Иван Гешев представи вече публикуваната си концепция, въпроси ще му задават съдебните кадровици. Той ще трябва да отговаря и на предварително изпратени въпроси на професионални и неправителствени организации. Следва обсъждане на представянето му и гласуване.

Минимум 17 гласа са нужни, за да може Иван Гешев от заместник на главния прокурор да стане следващ обвинител номер 1.

Междувременно на сайта на ВСС продължава да расте броят на позициите в подкрепа на заместника на Сотир Цацаров. Негативните становища са едва няколко.

Настоящият заместник главен прокурор Иван Гешев е единственият номиниран за наследник на Сотир Цацаров. Кандидатурата му беше подкрепена от 17 членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В своята концепция за управление на прокуратурата Гешев казва, че “съдебната власт и в частност – Прокуратурата на Република България, е длъжник на българското общество и може, и трябва да направи още много, за да компенсира липсата на достатъчно справедливост”. Той е убеден, че “цената за т.нар. “криминален преход” не може и не трябва да бъде плащана само и единствено от обикновените български граждани и данъкоплатци”. 

източници: БНР, БГНЕС

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner