Вторник, 22 Октомври 2019
Вторник, 22 Октомври 2019
ДАНС разпитва над 2 часа ръководството на БНР

ДАНС разпитва над 2 часа ръководството на БНР

Спирането на излъчването предизвика активизация на всички институции. По разпореждане на прокуратурата ДАНС, СЕМ и КРС започнаха проверка защо е спряло излъчването на програма „Хоризонт“ на 13.09.2019 г. между 06:00 и 11:00 часа

Повече от два часа ръководството на БНР е било на разпит в ДАНС вчера, съобщи БНТ. В агенцията по национална сигурност са били привикани генералният директор на радиото Станислав Костов и подалият оставка директор на програма "Хоризонт" Николай Кръстев. Двамата не са коментирали подробности след разпита пред чакащите ги журналисти.

В четвъртък и петък в държавното радио се разрази грандиозен скандал със свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова и отстраняването й от съдебния ресор, който тя отразява от дълги години. След бурно недоволство, Великова бе върната на работа, но вчера сутринта програма "Хоризонт" спря излъчване под претекст, че се прави профилактика. Неофициално се разбра, че никой от журналистите на радиото не се е съгласил да поеме сутрешния блок на мястото на Силвия Великова.

Спирането на излъчването предизвика активизация на всички институции. По разпореждане на прокуратурата ДАНС, СЕМ и КРС започнаха проверка защо е спряло излъчването на програма „Хоризонт“ на 13.09.2019 г. между 06:00 и 11:00 часа.

Според ДАНС спирането на излъчването е създало опасност за застрашаване на националната сигурност, предвид статута на БНР като стратегически обект, който трябва да подпомага и опазва гражданите в случай на необходимост от уведомяване и предупреждаване на населението при бедствия, аварии и кризи.

Проверката е под прякото ръководство на зам. главния прокурор Иван Гешев, въпреки че Силвия Великова смята, че е отстранена именно заради критиките си към него. "Имах разговори с досегашния директор на радиото и с новия, в които ми беше казано, че натискът за свалянето ми от ефир е толкова силен, че заплашва едва ли не радиото, защото ако не бъда свалена, ще бъде съсипано радиото. Приемам станалото като цензура", казa Великова пред "Дарик радио".

ДАНС, СЕМ и КРС имат тридневен срок да установят причините, довели до спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт", съобщи и БНР. Медийният съвет и КРС вече съобщиха, че работят по въпроса и резултатите се очакват в началото на следващата седмица. Медийните надзорници също ще изслушат генералния директор и управителния съвет на радиото.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар