Понеделник, 27 Януари 2020

ndt banner2

Понеделник, 27 Януари 2020
Опит за зареждане на метан в бутилка за пропан бутан – това е версията на газстанцията за фаталния взрив на автомобил в Добрич

Опит за зареждане на метан в бутилка за пропан бутан – това е версията на газстанцията за фаталния взрив на автомобил в Добрич

„В такава малка бутилка не може да се вкара високо налягане на газ, защото това ще се пръсне, няма как да издържи. При зареждане – накрайниците са различни” , допълни експертът

Опит за зареждане на метан в бутилка за пропан бутан – това е версията на газстанцията за фаталния взрив на автомобил в Добрич, при който загина жена. Управителят на пункт за ГТП Румен Хаджиев посочи пред БТВ, че бутилките за пропан бутан издържат налягане до 30 атмосфери, а тази за метан – на повече от 300 атмосфери.

„В такава малка бутилка не може да се вкара високо налягане на газ, защото това ще се пръсне, няма как да издържи. При зареждане – накрайниците са различни” , допълни експертът.

Хаджиев обясни, че няма как двете вещества да бъдат объркани, защото бутилките изглеждат по различен начин. При грешка – се напукват тръбите и бутилката, а взривът е моментален.

Хаджиев уточни, че у нас шофьорите често сами си зареждат газ, въпреки че е забранено. „След като се направи монтаж на газова уредба, се издава протокол, с който се отива в оторизирани пунктове за ГТП, където се извършва преглед и се издава протокол”, допълни експертът.

Според Хаджиев, съществува порочна практика да се монтират газови системи, без те да се декларират пред регулаторните органи. Той допълни, че трябва контролът да се завиши, за да се избегнат подобни инциденти.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner