Понеделник, 27 Януари 2020

ndt banner2

Понеделник, 27 Януари 2020
Ще поскъпнат ли горивата след атаката над рафинерии в Саудитска Арабия?

Ще поскъпнат ли горивата след атаката над рафинерии в Саудитска Арабия?

Цените на петрола скочиха рекордно заради атаките срещу саудитски рафинерии. Увеличението е най-голямото за последните 30 години

„Ситуацията в момента е извънредна за петролния пазар. От 10 години се занимавам с горива и досега такова нещо не съм виждал. Поскъпването е с над 12-15% за една нощ. Само с една атака с дронове се унищожиха около 5% от световното производство на петрол. И все още не е ясно за колко време може да бъде възстановено това производство”, коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пред Нова телевизия.

По думите му експертите в Саудитска Арабия обещават до дни да възстановят поне половината от засегнатите инсталации, не е ясно обаче дали това ще се случи.
Бенчев смята, че поскъпване на цените на горивата на бензиностанциите ще има.
„С колко ми е трудно да прогнозирам. Ако има нещо, то ще е в рамките на няколко стотинки”, заяви експертът. „Нещата в един момент ще се нормализират”.
„Видя се, че тези инсталации са рискови, могат лесно да бъдат ударени и извадени от строя. Това ще е риск, който оттук нататък ще бъде калкулиран в цените на суровия петрол”, смята Бенчев.
Относно вероятността за конфликт между САЩ и Иран, експертът смята, че това няма да се случи.
„Ако това се случи, това ще бъде най-лошо за всички, включително и за световната икономика. Ще доведе до цени от над 100 долара на барел. Никой няма интерес, това ще доведе до рецесия”, заяви Бенчев.

Източник: Нова телевизия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner