Понеделник, 20 Януари 2020

ndt banner2

Понеделник, 20 Януари 2020
България стана пълноправен член на Европейска мрежа за литература и книги

България стана пълноправен член на Европейска мрежа за литература и книги

Финансовият принос на българското Министерство на културата към проект „Традуки“ ще бъде в размер на 10 000 евро

Народното събрание ратифицира единодушно и на две четения Рамковото споразумение за проекта „Традуки“ и присъединяването на министерството на културата към него за популяризиране на българските автори в Европа.

В проекта участват културните ведомства на редица европейски държави, както и страни като Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Хърватия, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Лихтенщайн, Швейцария и др. С присъединяването на Министерството на културата ще се подпомага участието на българските книгоиздатели в международни панаири на книгата и ще се популяризират български автори и произведения чрез превод на различни езици, както и чрез срещи между автори, преводачи, издатели, критици и учени.

Проектът предвижда още обмен на опит в областта на превода на белетристика и научно-популярна литература, както и възможност за популяризиране на българската съвременна детско-юношеска литература.

Финансовият принос на българското Министерство на културата към проект „Традуки“ ще бъде в размер на 10 000 евро.

Участието на страната ни дава възможност за подпомагане на българските книгоиздатели в международни панаири на книгата, както и български автори да представят произведенията си на европейската сцена. Освен това българските автори ще могат да популяризират произведенията си чрез превод на разнообразни езици, което ще даде тласък на родната ни литература и книгоиздаване.

Източник: epicenter.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner