Петък, 18 Октомври 2019
Петък, 18 Октомври 2019
Здравната каса ще плаща разходите за кислородотерапия

Здравната каса ще плаща разходите за кислородотерапия

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща разходите за кислородотерапия след 1 декември 2019 година, като е в ход процес на изготвяне на медицински критерии и алгоритъм за проследяване на пациенти при провеждане на кислородотерапия. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Министърът съобщи конкретните действия, които е предприела Националната здравноосигурителна каса във връзка със заплащането на кислородолечението в домашни условия.

По постъпило заявление от неправителствени организации на хора, боледуващи от астма, алергия, муковисцидоза, от Асоциация на родителите на деца с епилепсия и Национален алианс на хора с редки болести е предложено включване в списъка на НЗОК на реимбурсиране ползването на кислородни концентратори.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

След проведено договаряне с производители и дистрибутори, кислородните концентратори са включени в "Списък с медицински изделия по групи, които НЗОК заплаща в условията на извънболничната медицинска помощ".

Във връзка с изготвянето на медицинските критерии и алгоритъм за проследяване, на членовете на Експертен съвет по пневмология и фтизиатрия, е изпратено писмо с искане за становище за определяне на обективни критерии за започване или провеждане на кислородотерапия. Становище се иска и за прогнозен брой пациенти за тригодишен период (2020 - 2022 г.), подходящи за кислородотерапия.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар