Сряда, 19 Февруари 2020

ndt banner2

Сряда, 19 Февруари 2020

През 2023 г. може да имаме нова автоматизирана система за търсене и спасяване по море

През 2023 г. може да имаме нова автоматизирана система за търсене и спасяване по море

В България не е изградена такава система за управление на бедствия и аварии.

Има само такива за наблюдение и координация на морския трафик. Новата система ще използва и капацитета на "Синя граница" на Гранична полиция, както и Система "Екран" на Военноморските сили. Това каза във Варна главният секретар на Изпълнителна агенция "Морска администрация" Петър Киров.

В сградата на "Морска администрация" в града беше представен проект за предпроектно проучване. Той се финансира по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура". Общата му стойност е малко над 1 млн. лева. Неговата цел е да извърши предпроектно проучване за изграждането на една цялостна интегрирана, с висока степен на автоматизация, информационна система, която да управлява, както операциите по търсене и спасяване, така и операции за реакция при бедствия и аварии в българските морски пространства.

Според Петър Киров идеята на системата е да подпомага вземането на решения от операторите на Морския координационен и спасителен център, както при авиационни произшествия, така и при морски. Днес във Варна се представят междинните етапи от предпроектното проучване пред представители на Гранична полиция, ВМС, ДП "Пристанищна инфраструктура", Агенцията по рибарство и аквакултури. Обсъждат се възможностите за взаимодействие, необходимостите от доработване на бъдещото техническо задание, като модули и функционалности.

"Проектът безспорно стъпва на това, което е изграждано и развивано през годините в "Морска администрация" като капацитет. Но имаме амбицията да доразвием това, което е правено преди, да дадем възможност за действителна координация на усилията както на "Морска администрация" и всички останали държавни структури, свързани с морето и безопасността. Вече споменах и Съвместния координационен център с гражданската въздухоплавателна администрация. Това е само предпроектното проучване и то трябва да приключи през февруари следващата година. Очакваме реализацията на изграждането на системата и нейното пускане в експлоатация да се случи през 2020 година. Към 2023 година ще има действаща система за управление на аварийни случаи", обясни още Петър Киров.

По думите му, с нея ще се въведат новите автоматични системи за управление на процесите. Самите оператори ще бъдат подпомогнати при реализацията на операциите по търсене и спасяване и при морски бедствия и аварии. Операторите ще бъдат подпомогнати при изчисляване на района на търсене, при планирането на операциите със спасителни средства.

Предвижда се да има изнесени терминала в координационните центрове на Военноморските сили, на Гранична полиция и Агенцията по рибарство и аквакултури, за да може да се взаимодейства и с техните координационни центрове. Според Петър Киров, с въвеждането на новата система няма да се налага назначаване на допълнителни служители на Агенцията. Ще има нужда от допълнително обучаване на плавателните състави за използването на силите и средствата.

Източник: Фокус

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner