Неделя, 19 Януари 2020

ndt banner2

Неделя, 19 Януари 2020
В края на 2015 г.: НЗОК с 98 млн. дефицит

В края на 2015 г.: НЗОК с 98 млн. дефицит

На Министерски съвет ще бъдат обсъждани начини за намаляване на дупката в бюждета

 

98 милиона лева ще бъде дефицитът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса в края на годината (НЗОК), заяви председателя на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев пред БНР. Дефицитът може да бъде намален до 72 милиона, ако влязат в сила отстъпките на цените на лекарствата от фармацевтичните производители.

Ананиев очаква като втори източник да има преизпълнение по приходната част от здравноосигурителни вноски. "И третото нещо: ще се стараем до края на годината - надзорът - много сериозен контрол, да намалят или по-точно - да се ограничат надписванията.

Това ще бъде представено на депутатите и на Министерския съвет. Оттук нататък ще има дискусия какво правим по-нататък, за да може да нулираме бюджета за следващата година", каза Ананиев. Според  председателя на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев най-добрият вариант е актуализация на бюджета на Здравната каса. В противен случай в края на годината Касата няма да може да извършва определени плащания.

Управителят на Здравната каса Глинка Комитов настоява през следващите три години бюджетите да се правят на базата, зададена от Министерството на финансите, като се запазят съотношенията между различните видове плащания, но с леко повишение.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner