Петък, 22 Ноември 2019
Петък, 22 Ноември 2019
България може да приложи опита на Русия в борбата срещу африканската чума

България може да приложи опита на Русия в борбата срещу африканската чума

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева се срещна с министъра на селското стопанство на Руската федерация Дмитрий Патрушев , съобщиха от пресцентъра на МЗХГ, цитирани от Агенция "Фокус".

По време на официалното посещение на министър Танева в Москва министрите обсъдиха наложените ограничения върху вноса на български растителни продукти към Русия. В най-скоро време ще бъде проведена експертна среща между Българска агенция по безопасност на храните  и Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор, в рамките на която ще бъдат изчистени техническите подробности. Целта е български предприятия да получат разрешение да изнасят растителни продукти за руската страна, които не попадат в общата забрана за растителни продукти от ЕС.

България може да приложи опита на Русия в борбата срещу африканската чума по свинете, заяви за БНР министърът на земеделието. 

Въпреки че вирусът на африканската чума съществува на територията на Русия вече 12 години, производството на свинско месо в страната се е увеличило, посочи Десислава Танева:

“За нас е много интересно как Русия е успяла в това или какви са мерките за биосигурност в нейните комплекси. Условията изобщо за отглеждане на свине, за да видим какво можем като практика да привнесем“.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Министрите обсъдиха и заболяването Африканска чума по свинете, което е засегнало и двете страни. Договорено бе експерти от двете държави да обменят информация и добри практики за справяне със заболяването, като екип от БАБХ посети Русия. Десислава Танева информира министъра на селското стопанство на Руската федерация, че в българското законодателството се извършва промяна, с цел засилване на биосигурността във фермите.

По време на срещата стана ясно, че до края на годината български млекопреработвателни предприятия ще бъдат инспектирани от руски експерти. Целта на посещението им е да бъде одобрен списък от фирми, които ще могат да изнасят продукцията си за Русия след като отпадне наложеното ембарго.

Земеделските министри отчетоха добрите отношения между България и Русия и изразиха воля конструктивният диалог да продължи. Положителното салдо на страната ни се е увеличило с 30% през миналата година, а обменът на аграрни стоки между двете страни възлиза на 62,6 млн.щ.д. Износът на български стоки за руския пазар нараства с 19,4% спрямо 2017г., до 54,4 млн.щ.д. През 2018 г. положителното търговското салдо за България достига 46,3 млн.щ.д., с 30,4% над нивото от предходната година. Водещи селскостопански продукти в българския износ за руския пазар са предимно тютюн, тестени продукти, шоколадови изделия, вина и др.

Предварителните данни за периода януари-юли на настоящата година показват увеличение с 50 на сто спрямо предходната.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар