Неделя, 23 Февруари 2020

ndt banner2

Неделя, 23 Февруари 2020

Бисер Петков: Социалните не могат сами да извеждат деца

Бисер Петков: Социалните не могат сами да извеждат деца

Бисер Петков с гореща информация за изоставянето на деца, ще отнемат ли социалните деца и с колко ще се увеличат пенсии и заплати

За съжаление това е един от многобройните случаи на изоставено дете. Общата бройка за миналата година е над 1 000. Детето веднага е настанено в социален дом и са положени всички грижи за него. Със сигурност усилията на социалните работници ще бъдат насочени към връщането на детето на родителите или близкия му семеен кръг. Това е първото нещо, което се прави, защото за едно дете е най-добре да расте в своя близък семеен кръг.

Това каза в сутрешния блок на БТВ социалният министър Бисер Петков, който коментира инцидента с изоставено дете в столичния квартал "Люлин" и истерията в Сливен. "Моята информация е, че родителите са посетили социалната служба в "Люлин" предишния ден. Не съм запознат с всички подробности, но знам със сигурност, че преди да бъдат идентифицирани те са си тръгнали. Явно се е появил някакъв страх, съмнения. Със сигурност това дете занапред ще бъде поставено под по-специално наблюдение. Социалните работници ще преценят дали детето ще бъде върнато на родителите или в близкия му семеен кръг. Знам, че бабата е изявила желание да гледа детето. Със сигурност най-доброто за едно дете е да расте в близкия си семеен кръг", повтори министър Петков.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

"Данните за миналата година показват че над 3 000 деца са изведени от биологичното им семейства. Над 1/3 от тези случаи е заради изоставяне. Другите са заради застрашаване живота и здравето на детето. Категорично искам да обясня, че всичките причини за извеждане на дете от семейството са ясно разписани в закона. Няма абсолютно никакво завишаване на правомощията на социалните работници. Всяко едно решение за извеждане на дете от биологичното му семейство подлежи на съдебно решение. Социалните не могат сами да извеждат деца. Съдът трябва да потвърди това. След като се изведе едно дете, първо се търси възможност то да бъде настанено в близък семеен кръг. Следващата стъпка е приемни родители и последната стъпка е настаняване в социални институции, защото знаете, че вече вървим закриване на социалните домове за деца", обяви министърът на труда и социалната политика.

"За съжаление много хора повярваха на неистините, че ще се отнемат деца. Стратегия за детето трябва да има, но заради острата съпротива срещу този проект такава няма. Трябва да водим нормален разговор. Нашата система работи, но за съжаление има опити тя да се разруши. Със сигурност нашата система има нужда от подобрение, но всичко трябва да се случи в един нормален дебат без лъжи и истерии", категоричен бе Бисер Петков.

За финал социалният министър коментира и предстоящите увеличения на пенсии и заплати. "Повишението на пенсиите ще продължи да става по швейцарското правило. Новото е, че то вече ще действа в чист вид. Всички пенсии отпуснати до края на тази година ще бъдат осъвременени от 1 юли догодина. На база на показателите и предложенията в Закона за бюджета на ДОО може да говорим за средно увеличение на всички пенсии с 6,6%. Средната пенсия ще нарасне с повече от 30 лева. Сега тя е 381 сега и ще стане над 420 лева. Ще се предложи минималната работна заплата от 1 януари догодина да стане 610 лева. Това е агажимент, който правителството е поел и изпълнява. Предвиждаме и увеличаване на заплатите в бюджетния сектор с 10%", разкри Бисер Петков.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner