Сряда, 13 Ноември 2019
Сряда, 13 Ноември 2019
Риск от хаос с отчитането на бюлетините и протоколите от местните избори в София

Риск от хаос с отчитането на бюлетините и протоколите от местните избори в София

Риск от хаос с отчитането на бюлетините и протоколите от местните избори. Причината е, че обработването за София отново ще е само в зала „Арена Армеец”. Гласуването и впоследствие отчитането на вота е сложно, защото ще избираме кмет на община, на район и общински съвет с преференции.   

Избирателните секции в София са над 1500. Бюлетини и протоколи от всички урни в столицата ще се събират и проверяват на едно, единствено място.

Макар и залата да е голяма, то на местните избори през 2015 година имаше сериозни проблеми. Тогава заради бавното обработване и грешките в протоколите членове на секционните избирателни комисии не излязоха от зала "Арена Армеец" повече от 48 часа.

От Централната избирателна комисия предложили на тези избори да има разделение на три пункта. От общинската избирателна комисия решили обаче мястото да е едно, но да се влиза в него от три места.

Организацията е в техни ръце. Иначе, дни преди вота редно е да проверим, дали ни има в избирателните списъци. Те по традиция вадят лични данни на показ.

Трите имена и адрес на избирателите са личните данни, които всеки може да види от улицата. Личните ни данни обаче се защитават от закон, европейски регламент и Конституцията, обяснява адвокат Александър Кашъмов.

„Това излагане на лични данни, ако бъдат използвани недобронамерено, недобросъвестно от хората, които имат достъп до тях, а то всеки има, могат да доведат до вреди и това ще нарушава основните конституционно гарантирани права на гражданите”, обясни адвокат Кашъмов, фондация „Програма достъп до информация”.

Избирателните списъци информират гласоподавателите. Затова без тях не може, казва професор Михаил Константинов.

„Ако не сте в избирателния списък, много трудно ще ви допуснат да гласувате, защото може би сте заличени по някаква причина. Може би една четвърт от българите няма как да проверят в интернет”, заяви проф. Михаил Константинов, председател на „Информационно обслужване”.

От ЦИК обясняват, че личните ни данни се пазят, защото, когато гласуваме, тези, които обработват данните ни, не ги четат на глас.

„Когато се събират лични данни и се обработват лични данни, които са по силата на нормативен акт, какъвто в случая е Изборния кодекс, тогава не се изисква съгласието на лицето, от което са взети тези данни”, обясни Таня Цанева, говорител на ЦИК.

Ако не на улицата, в сайта на дирекция "ГРАО" можем да проверим къде е избирателната ни секция.

Източник: Nova

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар