Понеделник, 18 Ноември 2019
Понеделник, 18 Ноември 2019
Изпълнителната комисия на БФС решава кой да наследи Борислав Михайлов

Изпълнителната комисия на БФС решава кой да наследи Борислав Михайлов

Изпълнителната комисия на БФС решава кой да замени Борислав Михайлов начело на футболната ни централа.

Той подаде оставка след искане от страна на премиера Бойко Борисов, предшествано от огромен расистки скандал по време на мача на националите ни с Англия.

Който и да застане начело на съюза ще бъде временно изпълняващ длъжността, съобщава БНТ.

Заседанието ще се проведе следобед. Първо ще бъдат обсъдени оставките на президента Борислав Михайлов и един от вицепрезидентите – Атанас Фурнаджиев. Ако Изпълкомът гласува оставката на бившия вратар, неговият пост трябва да бъде зает от някой от неговите трима заместници.

Тъй като Йордан Лечков е кандидат за кмет на Сливен, той няма право да оглави съюза.

Другият вицепрезидент Атанас Фурнаджиев също подаде оставка и Михаил Касабов става фаворит да застане начело на организацията до насрочването на нов конгрес, за какъвто призова Фурнаджиев. Пред БНТ той заяви, че ако заеме овакантената позиция, ще свика веднага извънреден конгрес, но без да се кандидатира за президент. 

Така на практика за поста на Михайлов остава само един вариант - вицепрезидентът Михаил Касабов. 

Winbet - победата е емоция! (18+)

На теория съществува и възможност да бъде свикан извънреден конгрес, на който да бъде избрана личност извън Изпълкома.

До този вариант може да се стигне, ако на заседанието бъде прието такова решение или ако една трета от футболните клубове го поискат.

На събранието ще бъде изслушан и отчет за свършеното от националния селекционер Красимир Балъков.

Според различни източници, ако сам не подаде оставка, бившият халф на Спортинг Лисабон и Щутгарт ще бъде освободен от поста

Под ръководството на Балъков, който оглави България през пролетта, „лъвовете“ записаха едно равенство и пет поражения (голова разлика 4:18), и без съмнение оценката за неговата работа ще бъде ниска.

Сред спряганите имена за негов наследник е това на Димитър Димитров-Херо, който в момента е без работа. 60-годишният специалист вече бе на кормилото на националния отбор в периода 1998 – 1999 г.

Евентуалният нов селекционер ще дебютира начело на отбора на 14 ноември в контролна среща, а три дни по-късно ще се играе последната европейска квалификация срещу Чехия.

До подадената оставка на Борислав Михайлов се стигна, след като в понеделник отборът ни претърпя унизителна загуба от Англия с 0:6 насред София, а расистките инциденти по време на мача добиха световен отзвук.

Михайлов взе решение да се оттегли, часове след като оставката му бе поискана от Бойко Борисов. Премиерът бе категоричен, че ако Михайлов не напусне, държавата ще прекъсне всякакви контакти с БФС и ще спре всякакъв вид финансиране.

Всичко обаче е неясно, тъй като не се знае колко от 15-те членове днес ще подкрепят Михайлов и колко ще гласуват за приемане на неговата оставка.

Според Йордан Лечков, президентът е избран от конгрес и само конгрес може да го детронира или пък да му приеме оставката.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар