Петък, 22 Ноември 2019
Петък, 22 Ноември 2019
Петр Келнер придобива bTV

Петр Келнер придобива bTV

Чешкият милиардер Петр Келнер вероятно ще бъде новият собственик на bTV Media Group. Сделката се очаква да бъде официално обявена до дни, а преговорите между Келнер и собственика на bTV – американската компания CME, са на финален етап.

PPF – фондът, контролиран от чешкия бизнесмен, се очаква да придобие контрола върху цялата група CME, която освен bTV притежава едни от най-големите телевизии (като дял от рекламния пазар и аудитория) в още четири държави – Румъния, Чехия, Словакия и Словения.

Преговорите, които продължиха близо година, вече са пред финализиране. Сделката ще трябва да бъде одобрена, но не от българската Комисия за защита на конкуренцията, а от Брюксел, тъй като Петр Келнер не купува само bTV, а компания с присъствия в пет страни от ЕС.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Това е вторият опит на Петр Келнер да купи голям телевизионен канал в България. В началото на миналата година шведската MTG официално обяви, че продава медийния си бизнес в България на Петр Келнер. Това се случи почти едновременно със сключването на сделка между фонда му PPF и норвежкия телеком Telenor за продажба на операциите му в Централна и Източна Европа, което включва пазарите в България, Унгария, Черна гора и Сърбия.

Няколко месеца по-късно обаче – през юли, КЗК спря сделката за продажбата на Нова телевизия на PPF. Като аргумент за това комисията посочи, че значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар