Петък, 15 Ноември 2019
Петък, 15 Ноември 2019
ВАС насрочи дело за спиране на обществената поръчка за детската болница в София

ВАС насрочи дело за спиране на обществената поръчка за детската болница в София

Сградата на бъдещата Национална детска болница не отговаря на нормите за земетръс, каза по-рано тази седмица заместник-председателят на Камарата на архитектите Петкана Бакалова

За 11 ноември е насрочено дело във Върховния административен съд по втората жалбата на Камарата на архитектите за спиране на обществената поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса, предвидени за бъдещата детска болница в София. Това съобщава БНР.

Сградата на бъдещата Национална детска болница не отговаря на нормите за земетръс, каза по-рано тази седмица заместник-председателят на Камарата на архитектите Петкана Бакалова:

"Последните нормативни изменения на противоземетръсните разпоредби са от 2012 година. Такъв тип сгради - с високо обществено значение, се изчисляват по Наредбата за еврокодовете, транспонирана в националното законодателство. Там ясно е казано, че според коефициента за земетръс на всеки район е дадена възможната етажност на сградите. При сгради за здравеопазване и образование те могат да бъдат до 5 етажа при по-висок коефициент и до 8 етажа, когато е по-малък. За София важи нормата 8 етажа".

Конструктивното обследване на сградата по поръчка на МЗ от 2019 година също не удовлетворява Камарата. Протоколите за изпитване на бетона и на армировката са от 2007 година.

КЗК отхвърли и двете жалби на Камарата на архитектите.

На запитване от "Хоризонт" от МЗ отговориха, че остават на позицията си при първото обжалване, че според последното обследване на сградата за бъдеща детска болница, строежът може да бъде завършен след извършване на строително-възстановителни работи, а поради стратегическия характер на болницата МЗ ще осъществява оперативен контрол на всеки етап от изграждане на болницата.

Междувременно МЗ вече отвори офертите за изпълнител на обществената поръчка.

От здравното министерство посочват, че в качеството си на инвеститор ще контролират изпълнението на заданието на всеки етап от изграждането на обекта.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар