Понеделник, 11 Ноември 2019
Понеделник, 11 Ноември 2019
Борисов обеща БВП да надхвърли 120 млрд. лв.

Борисов обеща БВП да надхвърли 120 млрд. лв.

Брутният вътрешен продукт тази година ще мине 120 милиона лева, за разлика от преди 4-5 години, когато той беше 50-60 милиона лева. Това обяви пред журналисти в Пловдив премиерът Бойко Борисов, който посети града за откриването на завод за фарове на автомобилен гигант, собственост на турска компания.

"Завод след завод се правят у нас, което показва "тоталния провал на правителството", добави премиерът, с което иронизира опозицията.

Заводът, който бе открит край Пловдив ще осигури работни места за 400 души, а продукцията, която ще изнася, ще бъде на стойност 60 милиона евро годишно.

Отнасяме се като добри стопани към България - не задлъжняваме и не оставяме дългове на следващите поколения. Според окончателните данни на НСИ - Национален статистически институт за 2018 година отчитаме бюджетен излишък от 1 921 млн. лв., което е 1.8% от БВП. Продължава и положителната тенденция дългът на сектор "Държавно управление" да намалява като достига 22,3% от БВП, каза още Борисов. 

Според Борисов най-хубавото в случая е това, че български инженерни специалисти ще измислят дизайна на тези продуктите, които ще се най-добрите на световния пазар. "60 милиона евро продукция за износ, което прави 120 милиона лева, това е най-сладкото за една държава, защото добавената стойност остава тук, в България", добави министър-председателят.

"Затова искам да благодаря и на българските работници, инженери и програмисти, че довеждат с възможностите и добрата си работа и квалификация такива инвеститори у нас", каза още премиерът Борисов. Той съобщи още, че до края на година графикът на правителството е пълен с откриване на все повече заводи. "Важно е също така, че в страната ни започнаха да се връщат висококвалифицирани специалисти, които да работят в тези заводи", уточни премиерът.

"Видяхте и грандиозните строежи на газовите магистрали от Гърция за България и за Сърбия и Унгария. Те се сторят, а някои са готови", заяви Бойко Борисов. По думите му такива обещания се дават у нас отпреди 20 години, но не са били изпълнявани. "Двата газопровода са близо 3 милиарда, които осигуряват пълна диверсификация". Премиерът отбеляза още, че въпреки, че е упрекван за добрите добросъседски отношения, това е плюс за страната ни, тъй като, ако сме в конфликт, тук няма да дойдат такива инвестиции. "Ако ги нямаше и магистралите Тракия и Марица, както и магистралата в Северна България, нямаше да се сторят завод след завод", посочи той. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар