Вторник, 10 Декември 2019

ndt banner2

Вторник, 10 Декември 2019
Нено Димов изпрати спешно писмо за спиране на трансграничното замърсяване на въздуха в района на Русе

Нено Димов изпрати спешно писмо за спиране на трансграничното замърсяване на въздуха в района на Русе

През периода 17 - 18 часа вчера са отчетени и моментни завишени стойности на други атмосферни замърсители като азотни и серни оксиди и въглероден оксид, но за тях не са превишени средночасовите норми

Във връзка с регистрираните на 24 октомври 2019 г. значителни превишения на нивото на фини прахови частици (ФПЧ) в атмосферния въздух в района на Русе, причинени от изгаряне на стърнища на румънска територия в района на община Гюргево, вчера следобед министърът на околната среда и водите Нено Димов изпрати спешно оперативно писмо до министерството на околната среда на Румъния, както и до всички компетентни румънски институции, включително местните власти. Това съобщиха от пресцентъра на министерството, цитирани от Агенция "Фокус".

Министър Димов настоя за предприемане на незабавни действия и мерки за спиране на трансграничното замърсяване на въздуха и прекратяване на вредните практики на изгаряне на стърнища.
След бърза реакция от страна на румънското Министерство на околната среда бяха получени уверения, че непосредствено след получаване на писмото на място са изпратени екипи и са предприети действия пожарите да бъдат изгасени.

Вчера в периода между 17 и 18 часа в пункта за мониторинг на въздуха в Русе бяха отчетени моментни пикови стойности на фини прахови частици 2,5 микрона (ФПЧ2,5), достигащи до 400 микрограма на кубичен метър. Незабавна проверка на РИОСВ - Русе установи, че причината за замърсяването на атмосферния въздух е изгаряне на следжътвени остатъци на терен, източно от град Гюргево, на територията на Република Румъния. По-късно нивата на ФПЧ2,5 намаляха до нормалните за сезона фонови стойности между 20-30 мкг/м3.

Днес автоматичната измервателна станция „Възраждане“ в Русе отчете минимални превишения на средноденонощната норма на фини прахови частици 10 микрона (ФПЧ10) за 24 октомври. Измерената средноденонощна стойност на ФПЧ10 е 51,55 микрограма на кубичен метър (при норма 50 мкг/м3).

През периода 17 - 18 часа вчера са отчетени и моментни завишени стойности на други атмосферни замърсители като азотни и серни оксиди и въглероден оксид, но за тях не са превишени средночасовите норми.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner