Неделя, 08 Декември 2019

ndt banner2

Неделя, 08 Декември 2019
Петър Гьошев: София има нужда от култура на пътя!

Петър Гьошев: София има нужда от култура на пътя!

Част от кандидатите за общински съветници за София от „Движение 21“ участваха в своеобразно автомобилно състезание, което имаше за цел да покаже до каква степен шофьорите могат да реагират при неблагоприятни пътни условия.

Инициативата „Нека всички бъдем отговорни на пътя“ бе на четвъртия в листата, автомобилният пилот Петър Гьошев, шампион от пистовия и рали шампионат на България. Състезанието се проведе на пистата на академията по безопасно майсторско шофиране на известния български автомобилен състезател и европейски шампион Павел Жеков – Jekov Rally School.

Освен да проверят какви са уменията им зад волана, общинските съветници на „Движение 21“ обсъдиха с пилота и преподавател в академията Васил Жеков как подобряването на шофьорските умения могат да минимализират агресията на пътя. И за Петър Гьошев, и за Васил Жеков голяма част от проблемите възникват именно заради ниска култура при управление на автомобила.

„Именно на специални създадени полигони като този ние успяваме да обучаваме шофьорите на техники и психологически прийоми как да реагират в критични ситуации. Единствено така можем да покажем да хората, че трябва да спазваме правилата и да бъдем солидарни на пътя. Сред основните приоритети на „Движение 21“ в тази кампания са овладяването на агресията сред младите хора чрез спорт и създаване на мерки за овладяването на агресията по пътищата. Смятам, че като състезател и социално отговорен човек имам какво да предложа на софиянци, за да ограничим и намалим този проблем“, каза по време на състезанието Петър Гьошев.

По думите му остарелия автопарк, начинът по който се придобиват шофьорските книжки и това че София е станала един изключително  голям град, е причина в следващия общински съвет да се помисли как да се инвестират повече средства в подобряване на инфраструктурата и да се работи за превръщането и в смарт град.

„За мен преди всичко София има нужда от културни водачи . Културата на шофиране е много ниска. Като вземем предвид остарелия автопарк, как се придобиват шофьорските книжки и това че града вече може да се нарече космополитен, смарт технологиите, които се налагат в последните години могат да бъдат използвани за  превръщането на София в смарт град. София определено има нужда от нови пътни артерии, работи се в тази насока, но е повече от очевидно и че изоставаме много от другите европейски градове. Можем да бъдем много по-креативни и да инвестираме много повече като старание.“


Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар