Събота, 14 Декември 2019

ndt banner2

Събота, 14 Декември 2019
Каракачанов: Няма нарушение при полета на руския самолет над България

Каракачанов: Няма нарушение при полета на руския самолет над България

Няма нарушение нито на ембарго, договор, или международна спогодба при преминаването във въздушното пространство на България на руски военно-транспортни самолети, превозващи ЗРК С 400 към Сърбия

Това заяви пред bTV вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който добави, че непозволяване на полета би довело до дипломатически скандал с Русия.

„Не, не сме нарушили ембарго, тъй като става въпрос за прелитане във връзка с учение на техника, която след това се връща обратно. Така, че няма нарушение”, заяви Каракачанов.

„Разбира се, България можеше да не издаде разрешение, но най-вероятно това щеше да доведе до дипломатически скандал с Русия. Става въпрос за техника, която е прелетяла над България и Сърбия и се връща по същия начин”, каза още той.

Министърът на отбраната коментира още, че България не е нарушила нито една международна спогодба, нито един международен договор. „България можеше да направи друго – апропо, можеше да поиска тези самолети да се приземят на едно българско летище… Това беше като опция, но не смятам, че беше необходима. Друг политически ход е. Утре ние ще се наложи да прелетим над трета държава, както летим към Афганистан, и когато ти не си нарушил международните правила, няма основание да не се допусне. Разбира се, нашите партньори в НАТО това не го харесват, но такава е ситуацията”, каза още Красимир Каракачанов.

Вицепремиерът коментира и друг скандал от последните дни – интервюто на френския президент пред крайнодясно издание, довело до дипломатическа криза.

И на мен ми е важна подкрепата на Макрон, но ми е по-важно достойнството на българския народ, каза вицепремиерът и изрази несъгласие с негативния образ, който се изгражда на българите по света. Според него не може двойният стандарт на големите спрямо малките да продължава.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

  • Времето днес - 14 декември 2019 г.

    На места, главно в Южна България, а привечер и в Източна - ще превалява дъжд

  • Красен Кралев и Ваня Удовичич подписаха Меморандум за разбирателство между двете страни

    След подписването на Меморандума двамата министри коментираха добрите отношения в областта на младежта и спорта до момента. “Днес е много важен ден за нас

  • ТАСС: „Големият брат винаги прощава“: Защо Русия и България се карат

    „Трудностите в строителството на тръбопровода „Балкански поток“, шпионски и хакерски скандали, спорове за съветската история, взаимно изгонване на дипломати, арест на проруски активист. 2019-та година беше трудна в отношенията между Москва и София. Деловите контакти с Русия са изключително изгодни за България, но не намират разбиране в Европейския съюз. На балканската държава й се налага да маневрира. Общественото мнение там е разделено между привържениците на самостоятелната политика и проевропейския курс, съгласуван с Брюксел. Но инициативата принадлежи на тези, които гледат на Русия скептично“, пише ТАСС в обширен обзорен материал за българо-руските отношения през 2019 година, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса

Оставете коментар

baner

 FB banner