Четвъртък, 14 Ноември 2019
Четвъртък, 14 Ноември 2019
Пребиха съдебен служител заради връчена призовка

Пребиха съдебен служител заради връчена призовка

По случая е сезирана Софийската районна прокуратура и МВР и се води разследване

В писмо до Висшия съдебен съвет председателят на Софийския районен съд Александър Ангелов поиска промяна в Наказателния кодекс, с която да се налагат по-тежки наказания за саморазправа над призовкарите. 

Повод за искането е пореден побой над съдебен служител при връчването на книжа. Човекът е получил травми в областта на главата и тила. "Категорично осъждам съдебни служители да стават обект на брутална физическа разправа поради това, че изпълняват служебните си задължения", е написал Ангелов в писмото до ВСС.

По случая е сезирана Софийската районна прокуратура и МВР и се води разследване.

Winbet - победата е емоция! (18+)

В СРС работят около 100 призовкари, които всеки ден обикалят адреси в столицата и околностите, за да връчват съдебни документи.

Заради това председателят на СРС настоява за завишена наказателно-правна защита на живота и здравето на призовкарите, аналогична с тази на други категории лица, като се има предвид, че тези съдебни служители работят в абсолютно незащитена среда.

Досега призовкарите не бяха изрично включени в категорията на лицата, за нападение на които се предвиждат сурови наказания. С измененията в НК те се причисляват към съдиите, прокурорите, частните съдебни изпълнители и пр. За убийсто са предвидени от 20 до 30 г. затвор, а за причиняване на телесна повреда наказанието е от 3 до 15 г. зад решетките.

Според Ангелов призовкарите са важна част от правораздаването, защото без тяхната работа съдиите не могат да осъществяват вменените им от конституцията задължения.

Източник: OFFNews.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар