Сряда, 13 Ноември 2019
Сряда, 13 Ноември 2019
Борисов: Комунизмът остави такава пропаст, че източните държави още догонваме западните

Борисов: Комунизмът остави такава пропаст, че източните държави още догонваме западните

Премиерът Бойко Борисов коментира в официалната си Фейсбук страница 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се отбелязва днес

Ето какво написа той в социалната мрежа.

"Комунизмът е оставил такава пропаст в Европа, че 30 години след историческото падане на Берлинската стена, източните държави и досега трудно догонваме западните. Все още носим белезите му, все още имаме много работа, но посоката е вярна. България направи своя цивилизационен избор. Убеден съм, че трябва да отстояваме демокрацията и правото на свободен избор. Длъжни сме да не допускаме тоталитарните режими да ни разделят!".

Символът на разделения свят - Берлинската стена, пада на 9-и ноември 1989 г., 28 години след построяването й.

Тази вечер пред Бранденбургската врата в сърцето на Берлин ще се състои грандиозен концерт, на който се очаква да присъстват президентът Франк-Валтер Щайнмайер, канцлерът Ангела Меркел, както и президентите на четири бивши социалистически страни - Полша, Чехия, Словакия и Унгария, които имат заслуги за отварянето на границите за граждани на ГДР през лятото на 89-та. През цялата отминаваща седмица в Берлин изложби, 3D инсталации и прожекции на документални филми припомниха на берлинчани и гостите на германската столица събитията от нощта на 9-и срещу 10-ти ноември.

"Вдигнете бариерата", скандират тогава берлинчани, след като ЦК на комунистическата партия решава да облекчи режима за задгранични пътувания. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар