Събота, 14 Декември 2019

ndt banner2

Събота, 14 Декември 2019
МВР увеличават заплащането на нощния труд на служителите

МВР увеличават заплащането на нощния труд на служителите

Според министъра на вътрешните работи Младен Маринов проектобюджетът на МВР за следващата година ще даде възможност за увеличаване на нощния труд на служителите на 1 лев на час

По думите му това е най-големият бюджет за държавно ведомство, но, за съжаление, 90 процента от средствата отиват за заплащане на заплати. С проектобюджета се гарантира от 1 януари 2020 г. 10-процентно увеличение на основната заплата на служителите на МВР.

"През годината предприехме с професионално ръководство мерки по оптимизиране на работата. Нашата идея беше да вкараме полагането на извънреден труд в рамки, защото и то струва пари и голяма част от парите за персонал отиваха за извънреден труд. С това редуциране се надявам с преразпределение и от парите, които са отпуснати в новия бюджет, да успеем да повишим заплащането на нощния труд, да направим една стъпка, която на този етап да даде нормално заплащане на този труд", заяви пред журналисти в Ловеч вътрешният министър. Той добави, че нощният труд на полицаите, освен че се полага през тъмната част на денонощието, той е свързан и с повишени рискове на база на дейност и правомощия, които прилагат.

Министърът на вътрешните работи коментира и кадровото обезпечаване, особено в Ловешко, с оглед и изграждането на автомагистрала "Хемус". Министерството е отпуснало два автомобила на РУ - Ябланица, за да може да покрива новия участък от магистралата. По думите му към момента усилията са в друга посока - технологично обновление на министерството, което ще доведе до използване на по-малко полицаи, но по-висока ефективност от работата. Даде за пример поставеното видеонаблюдение в РУ - Ловеч, с аналитичен софтуер, който автоматично изключва необходимостта по основните подходи на града да стоят патрули.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Младен Маринов заяви още, че е разпоредил проверка във връзка с избягалият арестант в Бургас, който нападна полицай и избяга. Той обясни, че това е лице, осъдено по реда на Указ за борба с дребното хулиганство на 15 денонощия задържане в помещенията на МВР. Не става въпрос за лишен от свобода, а за нарушител на обществения ред. Бил е излежал половината от наказанието си, но сега положението му ще се утежни.

Вътрешният министър коментира пред медиите и анализа относно работата на МВР и сигналите по време на местните избори. По думите му през 2015 г. броят на сигналите е бил 2500-2600, а тази година са 1644. Досъдебните производства на тези избори са 102, последните шест са от вчера. На предходните местни избори са били близо 130. "Това, което отчитаме като положителен показател, е броят на предупредителните протоколи. Те са повече - над 2200 за 2019 г. срещу 1700 за 2015 г. "Със създадената организация и обективността, при която се проверяваха сигналите, под надзора на прокуратурата, не дадохме възможност да бъдем обвинявани в субективизъм", посочи министърът.

Относно новите правила за взимане на шофьорска книжка министър Маринов заяви, че с министрите Росен Желязков и Петя Аврамова са се обединили около това да се направи по-сериозен административен и институционален контрол при провеждане на изпита.

Във връзка с новите правила за придвижване с електрически тротинетки, които се очаква да залегнат в Закона за движение по пътищата, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, припомни, че е направена работна група, заедно с неправителствените организации и Агенцията за пътна безопасност, и вече нещата са на финален етап. "Когато има финално решение и бъде постигнато съгласие, ще бъдат вкарани в нормативната база и ще започнем да следим за тяхното изпълнение", добави Иванов в Ловеч, където заедно с министър Младен Маринов откриха реновираната сграда на районното управление на МВР.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner