Сряда, 11 Декември 2019

ndt banner2

Сряда, 11 Декември 2019
Музикаутор осъди БНР

Музикаутор осъди БНР

Припомняме, че допреди три години БНР заплащаше едва 1% от субсидията си за музикално съдържание, което съставляваше над 50% от неговата програма

Музикаутор спечели съдебния спор с Българското национално радио (БНР), което остана без музика в своя ефир в началото на 2017 г. Решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) от 7 ноември 2019 г. постанови, че аргументите на Музикаутор са по-силни. ВАС потвърди предходно решение на съда, с което се отменя наложената от КЗК санкция. В решението се посочва, че сдружението на автори, композитори и издатели не е нарушило закона, не е възпрепятствало стопанската дейност на БНР, а с действията и бездействията си БНР и Министерство на културата са допринесли за възникналата криза.

Припомняме, че допреди три години БНР заплащаше едва 1% от субсидията си за музикално съдържание, което съставляваше над 50% от неговата програма. Със сключения договор от юни 2017 г. възнагражденията за използването на авторския труд нараснаха до по-справедливи нива, се казва в съобщение от Музикаутор до медиите.

Защитата на интелектуалната собственост в България е труден и бавен процес. Не в тази посока бе поведението на БНР в разгара на спора. Ръководството се възползва от националния ефир, като се отразиха приоритетно позициите на БНР, но не и тези на Музикаутор. БНР включително упражни натиск върху множество автори да предоставят безвъзмездно своите произведения.

Музикаутор ще се бори подобни практики да останат в миналото. Доколко отношенията между двете организации вече са стабилни и еволюират в защита на европейските норми и ценности ще проличи, ако настоящата новина бъде обективно отразена и от националното радио, се казва още в съобщението.

До съдебния спор се стигна след като през юни 2017-а, със закъснение от шест месеца БНР, подписа договор с Музикаутор
за авторските права за музиката, която използва във всичките си програми. Спорът се породи от факта, че Музикаутор поиска увеличение на процента от субсидията и по този начин БНР да бъде третирано като частните радиостанции. Ръководството на радиото не бе съгласно с това искане и конфликтът избуя.

БНР сезира Комисията за защита на конкуренцията, заведе гражданско дело в Софийски градски съд срещу Музикаутор, поиска налагане на обезпечителна мярка на Музикаутор, но Темида отхвърли исканията на Радиото като неоснователни.  

Източник: OFFNews.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner