Сряда, 22 Януари 2020

ndt banner2

Сряда, 22 Януари 2020
Администрацията на община Хасково ще предложи увеличение на таксата "смет"

Администрацията на община Хасково ще предложи увеличение на таксата "смет"

Това се налага заради увеличаването на таксата за депониране на твърди битови отпадъци на регионалното сметище от 57 на 95 лева за тон от 2020 г., поясни той, цитиран от БТА

Администрацията на община Хасково ще предложи на Общинския съвет увеличение на таксата "твърди битови отпадъци" /ТБО/ с 0,5 промила за частните абонати в общината и с 1 промил - за нежилищните сгради, съобщи на пресконференция кметът на общината Станислав Дечев.

Това се налага заради увеличаването на таксата за депониране на твърди битови отпадъци на регионалното сметище от 57 на 95 лева за тон от 2020 г., поясни той, цитиран от БТА. Така новата ставка ще бъде 3,5 промила за жителите на областния център, 4,5 промила - за жителите на селата, и 13 промила - за фирмите. Изчисленията на специалистите сочат, че жилище от 63 кв. м в центъра на Хасково от сегашните 128 лева ще дължи за следващата година 150 лева. Апартамент от 80 квадрата, който досега е таксуван със 168 лв., ще бъде задължен със 194 лева.

Догодина за дейността по сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на битовия отпадък в регионалното сметище ще са необходими 9,319 млн. лв., посочи Дечев. Сумата, която ще бъде събрана с увеличението на ставката, ще бъде с 951 000 лева по-малко, така че общината ще дофинансира дейността, разясни Дечев. Приходоизточниците за покриването на сумата ще станат ясни при изработването на проектобюджета, уточниха експерти в администрацията. Последната промяна на такса "ТБО" в община Хасково е била през 2008 година.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner