Четвъртък, 23 Януари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 23 Януари 2020
Басейнова дирекция „Дунавски район“ връчи акт фирмата, почиствала коритото на река Вит

Басейнова дирекция „Дунавски район“ връчи акт фирмата, почиствала коритото на река Вит

Областният управител на Ловеч Ваня Събчева възлага изготвянето на план за възстановяване на речното корито на река Вит, в района на "Боаза" и новостоящия се участък от автомагистрала "Хемус"

Басейнова дирекция „Дунавски район“ връчи акт за установяване на административно нарушение на „Хидрострой“ АД за нарушаване на разпоредбите на Закона за водите. Актът е за извършени дейности в река Вит, в района на „Боаза“, без да са преминати необходимите процедури съгласно Закона за водите.

Дружеството е изпълнител на дейности по почистване коритото на река Вит в района на „Боаза“, съгласно договор с Областна администрация Ловеч. В отговор на получено уведомление от Областен управител на Област Ловеч за започване на почистване на коритото на река Вит в този участък, Басейнова дирекция изиска копие от сключен договор за извършване на дейностите и документи, удостоверяващи извършването на дейностите по договора. След представяне от Областен управител на Област Ловеч на изисканите документи в поставения срок, Басейнова дирекция предприе административно-наказателните действия.

Още с получаване на уведомлението от Областният управител на Ловеч, басейнова дирекция даде изрични указания да се спрат всякакви дейности по почистване на реката до приключване на необходимите процедури по реда на Закона за водите, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Областният управител на Ловеч Ваня Събчева възлага изготвянето на план за възстановяване на речното корито на река Вит, в района на "Боаза" и новостоящия се участък от автомагистрала "Хемус".

Това съобщи за БТА Събчева по повод готвените за 23 ноември протести от природозащитници срещу разрушаването на коритото на река Вит. "Веднага сме предприели действия. Такъв проект ми е поискан от Басейнова дирекция и от РИОСВ в едномесечен срок, но това е и мое задължение", каза областният управител и поясни, че това ще бъде за сметка на областната администрация, а средства за самото възстановяване ще бъдат поискани от Междуведомствената комисия.

Тя припомни, че от 28 октомври има подписан договор за "Хидрострой" АД за почистване на речното корито на река Вит в района на автомагистрала "Хемус", съгласно утвърдена програма за планово почистване на речните участъци на област Ловеч за 2019 г. В договора е записано, че преди да започнат извършването на всякакви дейности, трябва да имат съгласувателен режим и от Басейнова дирекция, и от РИОСВ. Мястото на изпълнение по договора е в землището на село Гложене, община Тетевен, село Пещерна, Торос и Дерманци, община Луковит.

"В програмата е записано, че трябва да се отнемат наносните материали от реката. Ако има дървесна растителност, трябва да се обърнат към лицензиран лесовъд. Ако има дървен материал, годен за ползване, трябва да се предостави безвъзмездно на разпореждане на кметовете на общините. Аз съм уведомила Басейнова дирекция и РИОСВ за започването на това почистване и те веднага са ми написали, че по този договор не могат да се изпълняват тези дейности и почистването е спряно", обясни и Събчева и посочи, че веднага изпълнението на договора е било спряно. Стойността на договора е 1150 лева.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner