Събота, 18 Януари 2020

ndt banner2

Събота, 18 Януари 2020
КНСБ настоя за мерки срещу тормоза на работното място

КНСБ настоя за мерки срещу тормоза на работното място

Кодексът на труда не съдържа определения за “тормоз" и "насилие" на работното място, включително и на база пол, както и мерки, насочени към предотвратяването им

Според КНСБ това може да се промени, ако България ратифицира Конвенция 190 на Международната организация на труда за премахване на насилието и тормоза в областта на труда, съобщиха от синдиката.

Конвенцията беше приета през тази година, в която се отбелязват 100 години от учредяването на организацията.

На 25 ноември се отбелязва Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените, обявен за такъв с резолюция на ООН от 17 декември 1999 г. КНСБ напомня, че ратификацията на конвенцията е изключително важна стъпка в борбата с насилието.

Синдикатът вече предложи преди месец на правителството да инициира законодателна инициатива за това. Аргументите са, че конвенцията създава ново трудово право - "..правото на всеки човек на работното място без насилие и тормоз, включително насилие и тормоз, основани на пола...".

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

В нашето трудово законодателство, включително в други закони извън КТ, които регулират конституционното право на труд, такова право не е уредено. Нито пък е било предмет на обсъждане и договаряне на негови параметри и условия за реализация в колективни трудови договори, допълват от КНСБ.

Конвенцията въвежда определения на понятията "насилие и тормоз в света на труда" и "насилие и тормоз, основани на пола".

Конвенцията обхваща ситуации, свързани с насилие и тормоз на работното място, включително на обществени места и в частни помещения, когато те са място на работа; на места, където служителят получава заплата, ползва почивка за отдих или прием на храна, или използва санитарни помещения и съблекални; по време на командировки, пътувания, обучение, събития или социални дейности; в процеса на комуникации, свързани с работата, включително тези, предоставени от информационните и комуникационните технологии; в жилищни помещения, предоставени от работодателя; когато пътувате до и от работа, допълват от КНСБ.

За КНСБ е от значение и втори пласт от конвенцията, свързан с ролята и мястото на синдикатите в регулацията на обществените отношения, свързани с труда.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner