Четвъртък, 23 Януари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 23 Януари 2020
Сотир Цацаров с подробности за изслушването му за председател на КПКОНПИ

Сотир Цацаров с подробности за изслушването му за председател на КПКОНПИ

"Борбата с престъпността е процес. Това, което можем да направим е да продължим работата си с по-бързи темпове", каза той

Изпълнили сме всички поети ангажименти. Предстои много работа, няма да спираме. Този механизъм е изчерпал своята полезност, като се използва за вътрешнополитически цели. По същество мониторинговият доклад не съдейства за напредъка на страната ни. Предстои мониторингът да приключи, а българските институции да продължат работа. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев след конференцията в Европейския парламент, посветена на механизма за сътрудничество и проверка на България.

"Борбата с престъпността е процес. Това, което можем да направим е да продължим работата си с по-бързи темпове", каза още той.

"България е поела ангажимент да изпълни препоръките на Венецианската комисия. Българската прокуратура нямаме нищо против нови механизми за контрол, които са в интерес на българските граждани", допълни Гешев.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Иван Гешев коментира и инициативата на Румен Радев за широк обществен дебат за "цялостния модел на българската прокуратура, нейното устройство и функции, мястото ѝ в съдебната система и връзките с други институции":

"Президентът има право да отправя призиви. Не разбрах точно какви са границите за дебат. Когато президентът определи рамките на дебата и ако бъде поканена прокуратурата, ще участваме", заяви Гешев.

"Единственото грешно в дебатите за промени на Конституцията е, че те сега се започват. Те са започнали отдавна", допълни главният прокурор Сотир Цацаров.

"Утре ще представя концепцията си за КПКОНПИ. Ще акцентирам върху необходимостта за промяна на работата на комисията, състава, превенцията на корупцията и необходимостта на пълна промяна на администрацията. От КПКОНПИ няма как да се очакват резултати, ако няма вътрешни промени. Правомощията на комисията не следва да бъдат ограничавани, но и разширявани", разкри Цацаров.

"Бих прецизирал кръга на лицата с висши публични длъжности. В момента са огромен и неработещ брой. Кое налага сред тези лица да е управителя на Българския спортен тотализатор или шефове на регионални управления на изпълнителни агенция", попита главният прокурор.

Според Цацаров може би е необходимо и засилване на парламентарния контрол върху КПКОНПИ.

"Тази комисия основно се отчита пред Комисията за контрол на СРС. Струва ми се, че тя трябва да се отчита и пред Комисията по вътрешна сигурност и пред Комисията по противодействие на корупцията и парламентарна етика – тази, която всъщност е водеща при процедурата по избор на председател", коментира той.

"Водещата версия за момента е тютюнопушене в близост до опасен източник. Пожаротехническата комисия трябва да потвърди тази версия", отговори Цацаров на журналистически въпрос за пожара в "Пирогов".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner