Петък, 24 Януари 2020

ndt banner2

Петък, 24 Януари 2020
Румен Радев: Иновациите са ключов инструмент за устойчиво бъдеще

Румен Радев: Иновациите са ключов инструмент за устойчиво бъдеще

За мен е изключително удоволствие да бъдем заедно на поредния форум, за да отчетем прогреса, да очертаем посоките на бъдещето и да отличим хората, които допринасят изключително много за този прогрес. Това каза президентът Румен Радев, по време на 15-ия национален иновационен форум „Иновации и икономически растеж“, предаде Агенция „Фокус“

„Иновациите са ключов инструмент за устойчиво бъдеще. Иновациите са отражение на националните амбиции за бъдещето. Те са отражение на ефективността на взаимодействие между държавните институции и бизнеса, науката и образованието“, добави Радев.

„Този форум има своето особено място, има дълбок смисъл, защото той чертае промените, дава и насоките. Днес иновационната дейност и в Европа и в България е изправена пред редица предизвикателства. Европа изостава, изостава от световните информационни лидери – САЩ, Корея, Китай, Япония, където иновациите са национална политика. Където съревнованието на политическата арена, съревнованието за надмощие се реализира чрез иновации. Там, където има много добра симбиоза между бизнес, между държава и образование. Това е един модел, към който не само трябва да се анализираме, а трябва да се стремим към него“, каза още президентът.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

По думите му Европа има и друг проблем – това е нехармоничното развитие на отделните държави. „Специално за България нещата не стоят по най-добрия начин. Затова, когато участвам на международни форуми настоявам за равномерно разпределение на образователната и научна инфраструктура и програма. Това е най-добрият начин за сближаване, за постигане на параметрите за устойчиво развитие. Неслучайно във всички мои пътувания, където включвам бизнес делегации, целта ми е да има такива фирми, които залагат на иновациите, защото това е бъдещето“, посочи още той.

„Остава ни една година до приключване на програмния период. Иноваторите, хората с амбиции, хората с възможности срещат затруднения, при достъп до финансиране, при реализиране на програма. Ние сме далеч от средния за Европа процент за научни дейности. Далеч сме от нашите собствени цели, които сме си поставили постигане на поне 1.5%. Най-показателно е, че основният инвеститор в постигането на тази цел е българският бизнес, а не държавата. Затова трябва да се бие камбаната, затова трябва да се алармира непрекъснато. Светът върви от количествен към качествен скок и то точно в иновациите. Не можем с такъв дял на финансиране изобщо да стъпим на арената, където се води голямото съревнование“, каза държавният глава.

„Това разкрива и дълбока институционална недостатъчност при формиране и реализиране на политиките за иновации. България се води сред плахите иноватори в Европа, но вие сте смели хора. Мисля че имаме достатъчно и основа и постижения и амбиции да разгърнем една много по-сериозна политика и да видим високи резултати“, допълни Радев.

“Важно е, че този форум събира съмишленици. Да мислим напред, така че иновативната дейност да не бъде съсредоточена само в няколко центъра, а да намери широко разпространение в България“, обясни още той.

„Вие сте хора, които най-добре разчитат моделите, най-добре отчитат тенденциите и ви приканвам да бъдете по-смели в своите искания и идели. Иновативността винаги е била присъща на българина. Желая ви успех и продължавайте смело и неотклонно по пътя, който сте поели, защото това е бъдещето“, завърши Румен Радев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner