Понеделник, 17 Февруари 2020

ndt banner2

Понеделник, 17 Февруари 2020

Застрахователите: "Бонус - малус" няма да оскъпи "Гражданска отговорност"

Застрахователите: "Бонус - малус" няма да оскъпи "Гражданска отговорност"

С въвеждането на системата "Бонус - малус" цената на застраховката "Гражданска отговорност" няма да се вдигне, а ще намалее в различна степен за 80 процента от шофьорите

Това каза пред журналисти днес Константин Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи.

От тази система по думите на Велев застрахователите няма да реализират допълнителни печалби. Примерните водачи ще плащат до 25 процента по-ниска цена, а нарушителите - до 400% по-висока, посочи той.

Според АБЗ пет години след въвеждане на системата "бонус - малус" (предвидено за началото на 2021 г.) 1 550 000 водачи или 44,2 на сто от всички шофьори ще ползват максималния "бонус" от 25 процента отстъпка в цената на полицата "Гражданска отговорност". Други 0,6 на сто от тях или 21 000 водачи пък ще плащат максималния "малус" от 400 процента поскъпване на полицата.

Системата, която се предлага, е възможно най леката, базирана е на пътните нарушения и престъпления по Закона за движение по пътищата, каза Велев.

От АБЗ предлагат възстановяване на неутралния базов клас максимално след 5 години, докато в проекта на Комисията за финансов надзор този срок е 10 години. От Асоциацията искат режимът на вписване на водачите в застрахователната полица на колите да става само веднъж годишно.

Не е ясно дали цената на полицата за Гражданска отговорност" ще се отрази и на застраховката "Каско" за автомобили. "Ако някоя компания започне да вдига цената и на тази полица, конкурентните фирми ще се възползват, и тя ще се принуди да я свали", каза Велев.

Новата система ще е силно оръжие във войната по пътищата - в страните, където тя е въведена, броят на катастрофите рязко пада с 20 - 30 процента, посочиха от Асоциацията.

По думите на Велев цената на средната премия по застраховката "Гражданска отговорност в момента пада - преди шест месеца тя е била 281,27 лева, а през ноември - 278,52 лева.

Свързани статии (по етикет)

  • Омбудсманът до КФН: Проектът "Бонус-Малус" ощетява гражданите

    Омбудсманът доц. Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов с искане да се предвиди допълнително време за обсъждане и съобразяване с направените в хода на общественото обсъждане до 19 декември становища, относно концепцията за системата "Бонус-малус"

  • В България Гражданската е една от най-евтините в Европа

    Днес Асоциацията на българските застрахователи ще представи позицията си за модела на системата бонус – малус, разработена от Комисията за финансов надзор. Намеренията са от 2021 г. застраховката да поскъпва или поевтинява според поведението на пътя

  • До 4 пъти по-скъпа застраховка "Гражданска отговорност"?

    Председателя на СБО Емил Панчев е на мнение, че предложената система е стъпка в правилната посока, за да бъдат дисциплинирани шофьорите в България. "Има хора, които нищо няма да ги спре, но ще има полза", уточни Панчев пред bTV

Оставете коментар

baner

 FB banner