Неделя, 19 Януари 2020

ndt banner2

Неделя, 19 Януари 2020
СГС отказа да регистрира партията на Слави Трифонов заради името и емблемата

СГС отказа да регистрира партията на Слави Трифонов заради името и емблемата

Софийски градски съд отхвърли молбата за регистрация на политическа партия „Няма такава държава“

Това съобщиха от пресцентъра на съда, предаде Агенция "Фокус".

Мотивът на съдебния състав с председател Татяна Костадинова е, че „Използване на знамето в символа на партията е налице не само когато има пълна идентичност в двата знака, но и когато внушението е достатъчно силно, че да създаде възможност гражданите да свържат символа със знамето на Републиката.

Според съдебния състав представеното графично изображение не само не разколебава, ...а засилва формирания по-горе извод, че „интегрираните цветове бяло, зелено, червено“ биха могли да внушават за използване на знамето на Републиката.

Относно името на партията съдът приема, че „изразът „няма такава/няма такъв …“ би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида.

Цялото решение на съда е публикувано тук.

Решението може да се обжалва или протестира пред Върховния касационен съд в седемдневен срок от връчване на препис.

Решението на съда не е изненада. Всички юристи, които коментираха учредяването на партията на шоумена, заявиха, че тя няма да бъде регстрирана именно с тези мотиви.

В учредителната декларация на партията пък има текстове, които противоречат на Конститузията. Трифонов поиска намаляване на броя на депутатите от 240 на 120, обяви се за пряк избор на главния прокурор, на националния омбудсман и на шефовете на областните дирекции и районни управления МВР.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner