Неделя, 26 Януари 2020

ndt banner2

Неделя, 26 Януари 2020
Провериха везните в 152 търговски обекта по повод Никулден

Провериха везните в 152 търговски обекта по повод Никулден

В навечерието на празника на Свети Николай - Чудотворец, инспектори от Главна дирекция „Метрологичен надзор“ (ГД МН) на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) провериха 152 търговски обекта, в които се предлагат за продажба риба и рибни продукти, съобщиха от пресцентъра на Агенцията

Сред тях са рибни борси, специализирани магазини за риба, щандове за продажба на риба и рибни продукти в големи търговски вериги, както и временно разкрити обекти за продажба на риба в цялата страна.

Проверявани са за техническа изправност, правилна употреба и за съответствие със законовите изискваните везните, използвани за пряка продажба на риба и рибни продукти. Инспектирани са общо 169 бр. везни. За 13 от тях (7,6 % от проверените) е установено несъответствие със законовите изисквания. За шест от тези везни е констатирано, че не са от одобрен тип или са без оценено съответствие със съществените изисквания към тях. Поради тази причина, нередовните везни са спрени от използване за измервания, свързани с търговски плащания. Такива везни са използвани предимно във временно открити търговски обекти за продажба на риба. За седем везни е установено, че не са преминали изискуемата ежегодна последваща проверка, която се удостоверява с определените за целта знаци. В тази връзка са съставени протоколи за задължителни предписания, като нередовните везни са спрени от употреба.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

За установените нарушения на Закона за измерванията, на шест търговци са издадени актове за установяване на административни нарушения (АУАН). Предприети се действия за съставяне на още седем АУАН. Най-много нарушения са установени на територията на градовете Сопот и Карлово.

Във връзка с настъпващите Коледни и новогодишни празници, инспекторите на ДАМТН продължават проверките в търговски обекти за продажба на месо и месни продукти.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner