Четвъртък, 20 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 20 Февруари 2020

Президентът се консултира с адвокатурата за промени в Конституцията

Президентът се консултира с адвокатурата за промени в Конституцията

В 14.00 часа при президента Румен Радев на "Дондуков" 2 влязоха представители на Висшия адвокатски съвет

С тях започна третата среща в рамките на инициираните от президента консултации за промени в Конституцията.

Първата среща на Радев се състоя на 17 декември, като в нея участие взеха Правният съвет към президента и представители на академичната общност.

"Има ли в Конституцията достатъчно защитни механизми срещу погазването на разделението на властите и срещу авторитарен произвол?

Имаме ли системен проблем поради противоречив, неправилен прочит на Конституцията, който да води до остър дефицит на справедливост", попита тогава Радев.

Два дни по-късно държавният глава прие и представители на неправителствени организации и професионални организации на магистратите.

Разговорите бяха инициирани след приключването на процедурата по избор на нов главен прокурор.

В края на декември м.г. президентът Радев заяви категорично, че ще предложи въвеждането на индивидуална конституционна жалба като обяви, че промени в Конституцията трябва да има и те трябва да засегнат не само фигурата на главния прокурор и съдебната власт, а и правата на гражданите. 

Интересно е, че за същото се обяви и помошник държавният секретар Дейвид Хейл в интервю от Вашингтон.

Относно предложения от управляващите законопроект с въвеждането на фигурата на независим прокурор, който да разследва главния, държавният глава каза, че той е „мъртво роден“. Темата била обсъдена и при дебатите в президентството, където бил направен много добър анализ, но засега Радев няма да бърза с конкретни предложения.

Според президента промените в Конституцията са задължителни, защото тя не могла да изпълни в искания обем замисъла в нея за демократична, правова и социална държава.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner