Понеделник, 24 Февруари 2020

ndt banner2

Понеделник, 24 Февруари 2020

Управляващите не отидоха при Радев за Изборния кодекс, той го нарече бягство

Управляващите не отидоха при Радев за Изборния кодекс, той го нарече бягство

ГЕРБ и ОП не отидоха на консултациите при президента Румен Радев за промени в Изборния кодекс. Самият Радев ги обвини, че са избягали от диалога за изборни промени, а управляващите заявиха, че не виждат смисъл от подобна среща

На "Дондуков" 2 не се отзоваха нито от ръководството на парламента, нито от правителството. Дойдоха само представители на опозицията, на ГРАО и на Държавната агенция за електронно управление.

"Промени в изборните правила трябва да се обсъждат в парламента, а не в президентството", коментира Красимир Ципов от ГЕРБ. Ципов припомни, че работна група в парламента вече обсъжда промени в Изборния кодекс. Той подчерта, че заявка за това от страна на управляващите е дадена още миналата година и сега тя е факт.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

"Ние диалога го търсим още след изборите за местна власт, че в парламента трябва да се реши този въпрос. Съвсем ясно и категорично заявихме тази наша позиция. Препотвърдихме я преди края на предишната сесия, че в началото на тази сесия, на тази година ще отправим предложение към политическите сили как може да бъде създадена работна група, която да постигне възможния консенсус по тези правила", допълни Ципов.

Той попита риторично - защо президентът не задава въпроса защо на тази среща не присъства ръководството на БСП.

"Решихме, че няма смисъл, защото това е поредното мероприятие на президента Радев, което цели единствено реклама и самореклама", коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Според него не е много ясен смисълът на едно такова обсъждане. "Напънала се планината и родила мишка, това излезе. Според нас няма никакъв смисъл да участваме на такива медийни мероприятия на президента Радев", отсече Симеонов.

При Румен Радев се отзоваха само от опозицията, но БСП не беше представена от партийния лидер, а от червените юристи от правната комисия Крум Зарков и Филип Попов. 
Социалистите отново се обявиха за въвеждане на истинско машинно гласуване, а лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ апелира да се опрости Изборният кодекс, за да улесни максимално и избирателите, и участниците в процеса.

"Може Изборният кодекс да се опрости до такава степен, че да улесни всички - и избирателите, и администрацията. Най-важно е да се спазва Конституцията", коментира още Карадайъ.

"Всички въпроси,  като технологията на гласуване, са второстепенни, ако гражданските права са отнети със закон. Ето защо трябва да тръгнем от Конституцията и да гарантираме правото на всеки български гражданин да избира и да бъде избиран", допълни председателят на ДПС.
Карадайъ посочи, че ДПС ще подкрепи машинното гласуване, ако държавата го въведе, но е на категоричното мнение, че софтуерът и машините трябва да са държавни. Карадайъ припомни и партийната позиция на ДПС против уседналостта, която движението разглежда като отнемане на граждански права.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner