Четвъртък, 20 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 20 Февруари 2020

СЕМ избра от втори опит Андон Балтаков за нов генерален директор на БНР

СЕМ избра от втори опит Андон Балтаков за нов генерален директор на БНР

При първото гласуване нито един от кандидатите за поста не успя да събере необходимото мнозинство от три гласа

Съветът за електронни медии избра от втори опит Андон Балтаков за нов генерален директор на БНР. Това стана с 4 гласа "за" и един "въздържал се".

Балтаков е работил за АП, Си Ен Ен, завършил е УНСС и университета "Йейл", а в ранните години на кариерата си е бил новинар в БНР.

При първото гласуване нито един от кандидатите за поста не успя да събере необходимото мнозинство от три гласа. 

В надпреварата участваха шестима кандидати: Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев. Те представиха своите концепции за развитие на националното радио в понеделник и във вторник.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

По два гласа на първия вот получиха сегашният и.д. Антон Митов и Андон Балтаков. За кандидатурата на Андон Балтаков гласуваха Бетина Жотева и Галина Георгиева, докато Ивелина Димитрова заложи на Митко Димитров. Розита Еленова даде глас за за и.д. Антон Митов, а казусът бе решен от вота на председателя на СЕМ София Владимирова, която избра също Антон Митов. Владимирова призна, че е била раздвоена между двамата кандидати - Андон Балтаков и Антон Митов.

Според членовете на СЕМ Антон Митов познава в дълбочина актуалната ситуация в радиото и преценяват неговото убеждение, че гарантирането на редакционната независимост е най-важната стъпка за укрепване на доверието на аудиторията, а пък концепцията на Андон Балтаков ги спечели с това, че те я определиха като модерна, блестяща, беше подчертан неговият огромен опит във водещи световни медии, както и визионерското му мислене.

Новият конкурс бе обявен няколко месеца след избора на Светослав Костов на поста на 28 юни м.г. На 17 октомври СЕМ прекрати предсрочно мандата му след безпрецедентното спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" за близо 5 часа на 13 септември и след свалянето на журналистката Силвия Великова от ефира. Всичко това породи сериозно напрежение в радиото.

Свързани статии (по етикет)

  • БНР започва 2020 година с дефицит от 5,5 млн. лв

    Въпреки дефицита, новият директор уверява, че няма да се намалява Фонд работна заплата, не се предвиждат и съкращения

  • Започна кампанията за избор на нов лидер на ДПС

    Започна кампанията за избор на нов лидер на ДПС. Както и БСП, движението трябва да определи кой ще го ръководи през следващите години на 26 април на националната конференция

  • Валери Тодоров: СЕМ трябва да подаде колективна оставка

    Този орган, особено в последната му формация, е изключително некомпетентен и зависим, журналистически опит притежават само две от колежките - на много скромно ниво. Влиянието на медиите и отношението към тях е на критично ниво, коментира известният журналист и бивш генерален директор на БНР в интервю за „Дума”

Оставете коментар

baner

 FB banner