Сряда, 26 Февруари 2020

ndt banner2

Сряда, 26 Февруари 2020

МВнР: Избягвайте да пътуванията в Турция

МВнР: Избягвайте да пътуванията в Турция

Причината за предупреждението са проблемите с бежанците и престоящия мюсюлмански празник Курбан байрям, казват от екипа на Даниел Митов

Министерството на външните работи (МВнР) предупреждава българските граждани да избягват пътуванията до Турция в близките десетина дни. Причината е както в проблемите с бежанците, които има в югоизточната ни съседка, така и в предстоящия мюсюлмански празник Курбан байрям и очаквания засилен трафик по това време.

През периода 19 – 27 септември 2015 г., във връзка с обявената едноседмична почивка за празника Курбан байрям, се очаква значително усложняване на пътната обстановка, както в страната, така и по граничните пунктове с България, предупреждават от МВнР.

Особено натоварване се очаква през съботните и неделни дни (19-20 и 26-27 септември). Трафикът в големите градове и основните пътни артерии е натоварен. От ведомството допълват, че той се контролира посредством видеонаблюдение, камери за скорост и червен светофар. Възможно е при съставяне на акт или електронен фиш, те да Ви бъдат предоставени на излизане от страната през ГКПП, казват още от МВнР.

От там съветват да пътуваме само в краен случай до районите в Турция, разположени по продължение на границата й със Сирия - провинции Шърнак, Мардин, Шанлъурфа, Газиантеп, Килис, Хатай, Сиирт, Тунджели и Хаккяри.

Също така българските граждани, които ще се намират в Турция, трябва да избягват и районите, където се провеждат демонстрации. Те са чести, особено в големите градове като Истанбул и Анкара. В Истанбул традиционни места за организиране на митинги и демонстрации са площад "Таксим”, бул. "Истиклял”, "Бешикташ” и "Кадъкьой”. Не са редки случаите, в които се стига до ескалиране на напрежението и сблъсъци. Избягвайте всякакви демонстрации, митинги, улични протести и струпване на големи маси хора, предупреждават от МВнР. И препоръчват в случай, че попаднете в подобна ситуация, да напуснете района възможно най-бързо. Изпълнявайте указанията на местните власти.

Бъдете бдителни и с повишено внимание при посещения на туристически обекти, търговски центрове, пазари, гари, летища, пристанища и при движение с градски транспорт. Осведомявайте се предварително за актуалните събития в страната и местата, които ще посетите, препоръчват още от ведомството.

От МВнР допълват още, че нивото на престъпността в Турция е ниско. По-често срещано явление в Истанбул и големите градове е джебчийството и кражбите на пари, кредитни карти, мобилни устройства и лични документи.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner