Петък, 17 Януари 2020

ndt banner2

Петък, 17 Януари 2020
Пациенти пак съдят НЗОК

Пациенти пак съдят НЗОК

Касата е спряла достъпа до съвременно лечение, твърдят ревматоидно болни

Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА) и Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев (БСБББ) информират за внесено във върховен административен съд (ВАС) дело срещу Националната здравноосигурителна каса заради отказаното им лечение.

През август Касата прие нови критерии за лечение на пациенти с ревматични заболявания с биологична терапия, които на практика оставят над 4000 пациенти без лечение. А без него – макар че няма да умрат, те ще живеят в ужасяващи мъки и непрекъсната болка.

В последните два месеца въпреки писмата ни, протестите и молбите ни, гласът ни не бе чут. В новите критерии има редица парадокси, за които и самата Каса си дава сметка, но до момента равнопоставен диалог между нас пациентите, ревматолозите и Касата не се е състоял. Институциите отново разчитат на това, че ще се примирим с поредната несправедливост и просто ще живеем в болка и страх вместо да отстояваме правото си за достоен живот чрез полагащото ни се лечение. Затова на 2 октомври подготвяме и поредната провокация към НЗОК с надежда някой в тази държава да чуе нашия глас, се казва в становището на пациентските организации.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner