Събота, 19 Януари 2019
Събота, 19 Януари 2019

Кинореклама за туризъм? Мисия възможна

Кинореклама за туризъм? Мисия възможна

Как редица държави трупат милиони от филмови продукции, заснети в тях, и поддържат интересa жив с години

Силвестър Сталоун каза в едно клипче, че България е мястото, но българите не го повярваха. Дано да го повярват обаче всички американци, които скоро ще гледат новата реклама на страната ни във връзка с кампанията на българското предложение за чуждоезичен „Оскар“ „Съдилището“ в САЩ.

Представянето на клипа от Министерството на туризма предизвика силно обществено напрежение – това ли е най-добрата реклама на България, не успяха ли с такива звезди да направят по-хубаво заснето видео, кои са пък тия, че да говорят за нашата страна, а и за капак: евреите, купили „Ню Бояна“, си правят реклама на гърба на страната ни. Но докато сме заети да се лаем като кучета за добрите и лошите качества на клипа, не виждаме основното. Холивуд ни признава като кинодестинация, като място за правене на филми, а от това може да спечелим много. За да разберем как, е нужно само да погледнем какво правят други страни с възможностите, които им дават големи кино и телевизионни продукции.

Никой не се чудил къде са красивите зелени поляни, които виждаме във „Властелинът на пръстените“, защото Нова Зеландия се постара целият свят да научи мястото им. Страната прие всички филми от култовата кинопоредица, а след тях и филмите по романа „Хобит“. За последните серии дори се договори да стане съпродуцент на лентите, така че да получава приходи от успеха им по екраните в света.

Така „Властелинът на пръстените“ направи за Нова Зеландия това, което един храбър хобит за Средната земя – спаси я от криза. Билбо Бегинс върна мира и равновесието на силите във фантастичния свят, а в реалния киноприключенията му привлякоха към страната милиони туристи.

Малкото парче земя, отдалечено от Европа, Азия и Америка, за мнозина беше имагинерно понятие, намиращо се някъде около Австралия. След седемте филма по романите на Толкин обаче целият свят знае какво има в Нова Зеландия и при малко повече възможности, би отишъл да я разгледа.

Правителството на страната обаче яхна здраво възможността да се популяризира чрез „Властелина на пръстените“. Държавата инвестира над 3 милиарда в реклама по света, която гласи „Елате в света на хобита“, а анкета сред туристите показва, че 87% от тях идват единствено защото там е снимана известната поредица.

По време на премиерите на последните серии от „Хобит“, те пуснаха специални самолетни полети към столицата Уелингтън, а самолетите бяха специално декорирани по хобитски. Така че пътниците да се чувстват все едно са в „една дупка в земята, но не обикновена дупка, а топла и уютна“, както е написал самият Толкин. Новозеландските компании пък се издържат само като организират обиколки на местата, познати на зрителите от филмите, които са под надслова „По стъпките на един хобит“.

Явно всичко в Нова Зеландия вече е хобит, но никой не се оплаква от това. А как би могъл като приходите за туризъм на страната са скочили 10 пъти откакто е тръгнала поредицата „Властелина на пръстените“.

Докато Нова Зеландия успява да развие туризъм на гърба на киното, то Тунис едва ли има нужда от реклама, за да привлича още посетители. Страната е сред най-посещаваните дестинации по света, но винаги може и още атракции да работят за славата й. Затова държавата полага огромни усилия, за да поддържа декорите, останали от снимките на първия епизод от „Междузвездни войни“. Туристи от цял свят се стичат, за да разгледат как изглежда Татуин на земята и да видят къде се ражда малкият Анакин Скайуокър, превърнал се в могъщия Дарт Вейдър.

По подобен начин действаха и в Мароко, когато „Гладиаторът“ отвя световния боксофис. Пустинната страна настъпи здраво идеята, че ни кани в арената на гладиаторските битки и на гърба на филма привлече солидни приходи. Кой не би искал да се разходи по пясъка, върху който Ръсел Кроу е лял пот пред камерата на Ридли Скот?

Подобни пера в туристическите си програми имат Великобритания (заради поредиците „Джеймс Бонд“ и „Хари Потър“), Хавай (сериала „Изгубени“), Полша („Списъкът на Шиндлер“)… Но и на Балканите също имаме чудесен пример как може да грабнеш късмета, че една хитова продукция е избрала да снима в страната ти и да спечелиш големи дивиденти.

Хърватия преди повече от две десетилетия бе обстрелвана и бомбардирана от сръбски и черногорски войски, като сред най-засегнатите беше средновековния Дубровник. В последните години отново има битки край крепостта, но този път те са приветствани от местните и се превръщат в атракция. Там се снима по-голямата част от сериала „Игра на тронове“, който чрез ефира на НВО стига до целия свят и е абсолютен телевизионен феномен. Заради това, че продуцентите на шоуто харесали атмосферата на Дубровник, излъчваща средновековно усещане и лека загадъчност, днес градът отново се изкачи сред най-посещаваните места в Европа.

 Във филма той е Кралски чертог (King’s Landing) – град, изпълнен с макиавелистки настроени Ланистъри. Заснемането е създало хиляди работни места за статисти, поддръжка, както и в бизнеса, радващ се на туристическия наплив. „Надявам се, че „Игра на тронове“ ще направи това за Дубровник, което „Властелинът на пръстените“ направи за Нова Зеландия“, казва кметът на Дубровник Андро Влашусич. А всъщност целта никак не е далеч.

През 2014 г. чуждестранният туризъм в Хърватия се е повишил с 6% до около 13 млн. души. В Дубровник, както и на други места, на които се заснема „Игра на тронове“, като изпълнените с римски руини Сплит и Шибеник, повишението е най-голямо.

„Туризмът в Дубровник през последните години нараства с 10% на година и аз вярвам, че „Игра на тронове" е отговорна за около половината от този ръст“, заявява Влашусич. Той твърди, че шоуто вкарва 10 млн. долара на година към туристическите приходи на Дубровник. Нещо повече – интересът към него създава надежда във Влашусич и сънародниците му, че то може да помогне за повишаването на международната привлекателност на страната. Въпреки че продуцентите на шоуто са похарчили едва 14 млн. долара за снимките в Хърватия, Дубровник вече е привлякъл други филмови проекти, без да броим и планирания тематичен парк „Игра на тронове“.

След всичко казано дотук остава въпросът какво можем да направим ние, в България, за да не търсим за какво да се заядем следващия път, когато Силвестър Сталоун, Салма Хайек, Ейдриън Броуди, Антонио Бандерас или някой друг холивудски ас каже, че тук е хубаво място. Просто да хванем възможността здраво.

Най-скъпите и касови продукции правени у нас са „Непобедимите“ и втората част на „300“, което е достатъчно да направим първи стъпки към туризъм, базиран на тях.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар