Сряда, 16 Януари 2019
Сряда, 16 Януари 2019

Пророкът карикатурист Пиер Садек

Пророкът карикатурист Пиер Садек

Игор Марковски припомни във Фейсбук за творбите на големия ливански творец и общественик

Актьорът Игор Марковски припомни в социалните мрежи за далновидността на пионера на политическата карикатура Пиер Садек. „По повод морализаторските коментари на мнозина потребители на Фейсбук, ето една карикатура на Пиер Седек, прочут карикатурист, ливанец, починал на 24 април 2013г.“, пише Марковски. „Считам, че рисунката е твърде актуална и е в синхрон с обстановката, обзела света тези дни, казва още Марковски. Той публикува и линк към официалната страница на фондацията, която носи името на общественика Пиер Садек. http://www.pierresadek.com/“.

Пиер Садек е един от най-великите арабски карикатуристи, роден в гр. Захла, Ливан. Смятат го не само за основоположник на политическата сатира в Ливан, но и за един от първите защитници на човешките права и свободата на словото в Близкия Изток. Завършва ливанската Академията за изящни изкуства. Работил е за няколко вестника, включително "Ал Амал", "Aл Ануар", "Ан-Нахар" и списание "Асаиед". Той е уволнен от редакцията на списанието, след като публикува карикатури на втория египетския президент Гамал Абдел Насър.

Пиер Садек работи с редица международни медии, сред които France Soir и Washington Post. През 1986 г. той става първият карикатурист в Ливан, чиито рисунки илюстрират централните емисии на новините по телевизионните канали.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар