Унгарски дух завладя фестивална Варна

Унгарски дух завладя фестивална Варна

Виолончелистът Франсоа Салк и Софийска филхармония, под палката на Мартин Пантелеев, вдигнаха публиката на крака

Ярък и запомнящ се концерт поднесе на варненската публика най-големият гостуващ оркестър на Международния музикален фестивал „Варненско лято“  - Софийската филхармония. Диригентът Мартин Пантелеев поведе оркестъра и зрителите на музикално пътешествие, което започна от Пражката симфония на Моцарт и ефектно премина през вариации „Рококо“ на Чайковски. Във вариациите блесна с лекота и динамичност гостът от Франция – виолончелистът Франсоа Салк, който грабна сърцата на варненци с магнетично сценично присъствие и дълбока музикалност. 

Коктейлът от музикални бисери продължи с произведения, белязани от унгарския дух – вдъхновеното изпълнение на Унгарска рапсодия на Давид Попер накара публиката да извика на бис виртуоза от Франция. Пищният финал на прекрасната фестивална вечер дойде със селекция от „Унгарски танци“ на Брамс, която вдигна на крака благодарната публика. Подаръкът на оркестъра за сърдечните реакции на варненци беше още един от любимите им унгарски танци.

Международният музикален фестивал продължава с още един блестящ спектакъл – Гала концерта „Звездите на италианското белканто“ на Варненската опера. Диригент е Марко Боеми от Италия, звездните имена са Карло Коломбара и Дариа Масиеро от Италия. Началото на италианската гала вечер е тази вечер от 19:00 в Зала 1 на Фестивален и конгресен център.

Оставете коментар