Откриха митичната Фармакида

Откриха митичната Фармакида

Крепостта е разположена над коритото на река Ропотамо

В близост до Приморско археологът на Националния исторически музей (НИМ) д-р Иван Христов е разкрил напълно неизвестна до сега крепост, разположена на хълм над един от завоите на река Ропотамо на площ от около три декара.

Името на крепостта се е запазило до наши дни. Оказало се е, че мистериозната находка се наричал Фармакида. Името й е открито в стари карти на Горското стопанство. В превод от старогръцки името означава лечител или лечителка. 

Култът към лечебни божества и светии е много силен по Южното Черноморие. Така например, древногръцкият бог на музиката, танците, поезията, медицината и пророчествата – Аполон, е бил почитан в Созопол под името Иятрос, т.е. лекар. Света Анастасия носи името по икони в Поморие, Бургас и Созопол Фармаколития, т.е. лечителка. 

Крепостта, която се явява античен предшественик на Приморско, вече е обект на усилени археологически разкопки – резултат от договор за сътрудничество между Националния исторически музей и Община Приморско.

В него е записано, че двете страни ще си поделят разходите за проучванията, които възлизат общо на 20 000 лева. Към момента е разкрита част от крепостната стена, жилища, покрити с керемиди и каменен кръг в чиито център са открити тракийски керамични урни, украсени с релефи на бичи глави. Открити са и сребърни монети на съседна Аполония и на Маронея – древен град държава на Мраморно море.

Оставете коментар