НДК ще финансира игрално кино

НДК ще финансира игрално кино

Искаме да правим бизнес от културата, заяви директорът на Двореца Мирослав Боршош

Националният дворец на културата обяви първата си сесия за финансиране на филмови проекти. За нея може да се кандидатства до края на месец юли. Първите български филми, които ще получат частична субсидия, ще бъдат обявени на 20 август. Това ще бъде единствената сесия за кандидатстване през тази година – от 2016 г. обаче това ще се случва веднъж на тримесечие.

НДК ще финансира част от бюджетите на филми на млади и утвърдени автори, като подкрепата ще се дава по два начина – чрез дофинансиране (за проекти, които имат осигурени над 75% от средствата в бюджета си) и за такива, в които Дворецът е единствен или мажоритарен продуцент (с дял над 50% от общия бюджет на филма). На този етап приоритет ще бъдат проектите, които могат да докажат, че имат осигурени 75% или повече от необходимите им средства. НДК ще с не повече от 25% от общия бюджет.

Няма праг на финансирането за отделен филм, нито конкретен брой проекти, които сесията трябва да излъчи. Засега продуцентският екип, в който влизат Оля Груева, Михаела Петрова и Владо Трифонов, ще приема кандидатури само за игрални и документални филми, (но без късометражни и анимационни). Приоритет при документалните ще бъдат филми с теми за класическата или съвременна българска култура – портрети на значими личности от историята или настоящето или филми, документиращи значими културни събития или артефакти.

Директорът на НДК Мирослав Боршош заяви пред медиите, че целта на новото, а и на предходните начинания на арт комплекса е „да правим икономика, свързана с култура“.

Освен с дофинансиране на спечелилите проекти, Дворецът ще подпомага рекламната и PR-кампаниите на филмите, а всяко от заглавията ще бъде показвано премиерно в зала 1 на НДК. Това според Боршош липсва много на съвременното българско кино – неговите автори и продуценти влагат всички усилия в работата по филма си, а след това той не се разпространява.

„Искаме да си сътрудничим с работещи продуценти. Във всички страни има много ясни правила за подкрепа на европейското кино, но някакси в България все още не сме свикнали да казваме спокойно, че това е бизнес – каза Боршош. – Както и да ви звучи, ние искаме да правим бизнес. Това не е мръсна дума. Искаме да намерим тези хора, които желаят филмите им да бъдат гледани и които си дават сметка колко са важни рекламата, маркетингът и реализацията.“

Продуцентският екип засега отказа да говори за конкретни суми с аргумента, че предстои да се получават кандидатури, след това преговори с одобрените кандидати и подписване на договори с точните параметри. След като бъдат обявени заглавията, на които НДК ще е копродуцент, ще бъде обявено какви пари ще се инвестират и какъв е процентът на Двореца в проекта.

Като търговско дружество НДК не получава подкрепа от държавата за продуцентската си дейност, подчерта Оля Груева. Той се финансира сам, а възвърнатите с времето приходи ще бъдат реинвестирани, добави Владо Трифонов.

След реализацията на филма и премиерата му, продуцентът се задължава да отчислява на НДК средствата според дела на Двореца във финансирането от реализираните приходи – от продажби на филма в чужбина за 3-годишен период, от разпространение в България за 2 години и от наеми от фестивални участия за първата година.

В регламента е предвидена точка, според която сключените договори са с характер на частно-правни сделки, т.е. не подлежат на обжалване. Решението на съставителите на документа за този параграф е било повлияно от кризата в Националния киноцентър, където често финансирането се бави драстично заради обжалвани решения.

Кандидатстващите проекти трябва да приложат към формуляра си който може да бъде свален от сайта на НДК, анотация на филма, синопсис до една страница, литературен сценарий, режисьорска експликация, характеристика на основните персонажи, творчески биографии на продуцента, режисьора и сценариста, както и справка за разпространение и участие на последните два филма на същите три фигури. Кандидатите не трябва да дължат пари на държавата, както и да не са предоставили правата върху проекта на друго лице.

 

Оставете коментар