Откриват "Карантината" довечера

Откриват "Карантината" довечера

Фестивалът ще продължи до 5 юли на плажа на едноименното рибарско селище в квартал Аспарухово

Тази вечер във Варна започва Фестивал за младежко късометражно кино "Карантината". Филмовият форум ще бъде открит в 20:30 ч. на плажа на едноименното рибарско селище в квартал Аспарухово.

В дните на събитието, които ще продължат до 5 юли, публиката ще има възможност да види в официалната програма 68 документални, игрални и анимационни филма от 30 държави, включени в официалната програма на фестивала, както и селекция от заглавия, участвали в италианския CinemaVvenire Film Festival 2014, който е партньор на "Карантината", съобщиха организаторите.

Фестивалът ще открие индонезийският документален филм "Качамата" на режисьора Педрам Яздани. През първата вечер ще видим още едно документално заглавие - "Обсебени от сърфа" (Испания) и игралните "Необикновеният Мистър Юпитер" (Пуерто Рико), "Мъртви сърца" (Канада), "Разделено време" (Франция), "Открадната реалност" (Италия) и "Песента на моряка" (Дания). Сред анимационните предложения са късометражките от Италия, Испания и Канада "Любовен рефрен", "Лято" и "Религейшио". Всички филми от "Карантината" са на млади и неизвестни режисьори до 35 годишна възраст. Някои от авторите от Дания, Хон Конг, Испания, Англия и България вече са във Варна и публиката ще има възможност да се запознае с тях лично.

Фестивалът се организира с некомерсиална цел и не търси реализиране на приходи, обявиха организаторите от арт сдружение "Дедал". Достъпът до всички прожекции е свободен.

"Карантината" е нашата кауза да опазим автентичността на рибарското селище, да съхраним поминъка на десетките рибарски семейства, които живеят тук, защото тяхното място е тук и те са част от културно-историческото наследство на Варна", заяви художникът Дарин Сотиров, един от инициаторите "Карантината" да се превърне в алтернативна културна зона за международни арт събития, фестивали и младежки изяви.

Като подарък за рибарите от "Карантината" организаторите добавиха още едно заглавие в съпътстващата програма на фестивала. Това е дипломният проект "Търсенето" на Слав Димитров, който тази година завършва специалността "Дигитална филмова продукция" в Съндърландския университет във Великобритания и е син на един от рибарите от задругата.

Идеята за създаването на кинофестивал "Карантината" е пряко свързана с историята на местността, където ще се провежда филмовият форум. В миналото тук е имало лечебници, в които идващите от чужди пристанища моряци са били изолирани при съмнения за болест. Като аналогия с настоящето, в подобна изолация днес се намират все още нереализираните кино творци. Ето защо фестивалът е за тях – за техните идеи, талант и възможности.

Филмите от фестивалната програма ще бъдат излъчени на две сцени. Дневните прожекции започват от 3 юли и ще бъдат в импровизирания кино-салон в ателие "Дедал" на бул. "Съборни" 24 във Варна от 16 часа. Вечерните прожекции са на плажа на рибарското селище "Карантината" в кв. Аспарухово и започват от 20.30. За всички желаещи е осигурен безплатен транспорт до сцената на плажа. Тръгването от Варна е от сградата на стоматологията всеки фестивален ден от 19 до 20 часа, а връщането от рибарското селище – от 23.00 до 00.00 часа.

Фестивал "Карантината" се осъществява с финансовата подкрепа на Програма "Младежта в действие" на Европейския съюз, Фондация "Работилница за граждански инициативи" и "Обществен дарителски фонд за Варна", организатори на"Дарителски кръг за Варна" и Фондация "Америка за България".

 

Оставете коментар