Поставяме три рекорда за Гинес

Поставяме три рекорда за Гинес

Лудогорският събор край Разград ще представи най-дългата трапеза, най-многолюдна старинна сватба и най-голямата яхния

Четвъртият национален фолклорен събор "Лудогорие", които ще бъде открит тази  вечер в 18 ч. в местността „Пчелина” край Разград, ще радва с пъстрота, танци, музика, народни традиции и гозби по бабини рецепти посетителите три дни - до 5 юли. Организиран е от сдружение "Лудогорие 2012". 

На събора се очаква да бъдат поставени три рекорда на Гинес. Първият рекорд ще бъде за най-голяма сватбена трапеза, чиято дължина ще бъде от 700 до 900 метра. Вторият е за най-многолюдна старинна сватба - на която ще присъстват 4000 гости, облечени в българска народна носия. Третият - за най-голямо количество сватбена яхния - 2,5 тона от 25 агнета, приготвена в най-големия български "Юнашки тиган" и в най-голямата българска "Юнашка тава". Рекордите ще бъдат поставени в третия ден на събора, когато ще бъде пресъздадена тракийска сватба от 19-и век, на която ще се венчаят младоженците Стойка Димитрова от Стара Загора и Росен Митев от Нова Загора. Ритуалът за сватбата ще бъде изпълнен от състави от селата Сладун, Радовец и пенсионерския клуб "Здравец" от с. Студена. Във възстановката ще се включат и 500 "хайдути" от сдружението "Традиция". 

През трите дни на събора на две открити сцени ще се изявят близо 180 състава от цялата страна с над 10 000 певци и танцьори. За децата е предвиден конкурс за рисунка "Моят роден край". Творбите им ще бъдат поместени в интернет, а наградата на победителя ще бъде посещение в Калофер. В рамките на фестивала ще бъде организиран и конкурс за най-гиздава мома, като задължително тя трябва да бъде облечена в народна носия и да има менци, кобилица или бъклици.

 

Оставете коментар