Вторник, 21 Януари 2020

ndt banner2

Вторник, 21 Януари 2020
Какво обича да чете България?

Какво обича да чете България?

Чрез онлайн надпревара определят любимите книги на читателите у нас

България чете ли въобще? Отговорът на този въпрос търсят от доста време медии, издатели и културни дейци чрез организирането на различни събития, класации и телевизионни формати. Дали любимата книга на българина наистина е „Под игото“, както стана ясно в края на риалитито по БНТ „Голямото четене“, е твърде съмнително. Най-малкото защото романът на Иван Вазов е сред произведения, за които наши сънародници най-често лъжат, че са прочели. Но пък беше естествено точно първият български да оглави класация, организирана от БНТ, иначе би било смешно да спечели „Хари Потър“, примерно.

Сега отговорът на въпроса какво чете България търси онлайн надпревара, организирана от сайта vsichkozaknigite.bg. Битката влезе в своя финален етап и в нея останаха само 18 книги, разпределени в 6 категории, за които читателите могат да гласуват до 17 април. Така ще се определи за пореден път коя е „Любимата книга на България” за 2015 г.

Интересно е, че в списъка с финалистите влизат 5 родни издания, три от които са в секцията за нехудожествена литература - „101 отбивки“ от Иван Михалев и Елина Цанкова, „50 места, които да посетите в България през 2016 г.“ от колектив и „51 приказни планински кътчета от България“ от Радослав Донев. Останалите две книги са в съвременна художествена проза и поезия, а именно - „Гатанки от небето“ от Ивинела Самуилова и „Дневник от панелните блокове“ от Никола Крумов. В същата категория е класиран и вторият роман на Харпър Ли „И страж да бди на пост“, продължение на вечната класика „Да убиеш присмехулник“.

Сред останалите претенденти за любимата книга на България за 2015 г. се забелязват „Смрък“ от Тери Пратчет, „Търси се“ от Стивън Кинг и „Приказни песни“ от Джордж Р. Р. Мартин. Списъкът се допълва от дамските заглавия - „Виж ме“ от Никълъс Спаркс, „Грей“ от Е Л Джеймс и „Японският любовник“ от Исабел Алиенде.

От финалистите излиза, че България обича да чете хорър трилъри или розови романи, но кое заглавие ще победи ще разберем след две седмици.

„В първия кръг съревнованието беше много оспорвано – разказват организаторите. - Разликата между отделните заглавия беше много малка и наблюдавахме постоянни размествания в позициите им. Буквално до последната минута на 8 април не знаехме кои ще са финалистите.“

В първия етап на конкурса участваха общо 440 заглавия, като към първоначалния списък от 300 бяха добавени 140 заглавия, предложени от читателите. От всичките 440 заглавия една четвърт са на български автори.

„Сега ще следим с огромно любопитство втория кръг, който е и много кратък – само една седмица, казват организаторите и се надяват хората да са отново така активни. Във финалния етап всеки над 16-годишна възраст, независимо дали е гласувал в първия етап, или не, може да даде своя вот само за една книга.“, заявяват организаторите.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner