Сряда, 13 Ноември 2019
Сряда, 13 Ноември 2019
"Простотата е най-трудно да бъде опазена в този свят. Тя е последната граница на опита и последното ниво на гениалността." /Жорж Санд

"Простотата е най-трудно да бъде опазена в този свят. Тя е последната граница на опита и последното ниво на гениалността." /Жорж Санд

Жорж Санд е като образ на епохата на романтизма във Франция. Наричат я „Жана Д’Арк на нашата епоха“

Жорж Санд (1 юли 1804 г. – 8 юни 1876 г.) е литературен псевдоним на френската писателка Амандин Орор Люсил Дюпен, по мъж баронеса Дюдеван.

Жорж Санд е автор на романи, разкази и журналистически публикации.

Нейният първи роман, Rose et Blanche, е публикуван през 1831 г. Най-известния е може би Индиана. Събраните й съчинения включват 109 романа, 4 тома автобиография и 6 тома кореспонденция.

В началото на 1831 г. на 27 години младата жена пристига в Париж, за да се сблъска с бурите на своята епоха и в тях да намери себе си. През 1831 г. в Париж ще умре Орор Дюпен Дюдеван, за да се роди и остане безсмъртна писателката Жорж Санд.

Жорж Санд е като образ на епохата на романтизма във Франция. Наричат я „Жана Д’Арк на нашата епоха“ (Белински), а творчеството на Санд трябва да бъде определено като репертоар на идеи (Рьоне Думик).

Цялото  творчество Всички представлява опит за намиране отговор на най-важните въпроси, поставени за разрешение пред хората от нейната епоха: свободата на личността, смисъла на човешкото съществуване, целенасочеността в поведението на човека, справедливата организация на обществото, реализиране на мечтаното от векове щастие за цялото човечество.

Как пише Жорж Санд? Тя пише от полунощ до 6 часа сутринта, покрива с едрия си наивен почерк по 10–12 страници ежедневно. Пословичен е станал навикът й веднага след написването на една творба в същата нощ да започва нова.

Тя не само приема мъжки псевдоним, но и започва да се появява в обществото с мъжки дрехи. Това, разводът ѝ през 1835 г. и свободното ѝ поведение допринасят за нейния, донякъде скандален за епохата, облик.

Тази нежна и крехка жена ще намери в себе си смелостта да изживее сантименталния си живот по своему. В търсенето на една абсолютна по своята дълбочина и сила любов, любов-нежност и любов-страст, любов-състрадание и любов-безумие, тя ще премине през бурни увлечения, през по-дълги и по-кратки любовни връзки, ще преживее дълбоки психологически кризи, ще изпита малко радости и много разочарования. Жюл Сандо, Алфред дьо Мюсе, Мишел дьо Бурж и Шопен не са единствените, прекосили нейния любовен път.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар