Четвъртък, 15 Ноември 2018
Четвъртък, 15 Ноември 2018

Легендата Фреди Меркюри: Не съм създаден за рая

Легендата Фреди Меркюри: Не съм създаден за рая

Групата „Куин“ никога няма да е същата без неговия глас и музика, но шоуто трябва да продължи...

„О, аз не съм създаден за рая. Не, не искам да ида в рая. Адът е много по-добра възможност. Помислете колко интересни хора ще срещнете там долу!“, споделя приживе легендарният певец Фреди Меркюри, създал, издигнал и превърнал във феномен групата „Куин“. Преди 25 години гласът му замлъкна завинаги след претърпяна пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН. Музикалното му величие обаче продължава.

Докато беше на върха на славата си бандата „Куин“ изнесе редица велики концерти, но е стигна до България. Тази вечер Брайън Мей, китаристът и приятелско рамо за Фреди, пристига излиза пред родната публика с това, което е останало от групата след смъртта на Меркюри. Защото „шоуто трябва да продължи“. Така пееше Фреди, но сега думите излизат от устата на Адам Ламбърт – риалити звезда от Великобритания, който според мнозина има сходен тембър като велики вокал на „Куин“. Може ли да го измести? – съвсем не. Фреди е легенда, живя като такава, пя като такава, изглеждаше като такава и умря като такава.

Животът на Фреди не е бляскав като кариерата му на сцената и като партитата, които обича да организира. Той е роден на 5 септември 1946 г. в Стоун Таун, Занзибар (тогава колония на Великобритания, сега част от Танзания), в иранско семейство, изповядващо зороастризъм. Мечтата му е да пише музика, но бедното му чиновническо семейство няма възможност да го подкрепи.

Фарох Булсара, както е истинското му име, получава прякора Фреди още докато е в училище. Там откриват и музикалния му талант, когато е едва на 8. Фреди свири на пиано, играе в училищната театрална трупа и пее в хора. Но след като през 1964 г. семейството се мести в Англия, две години по-късно бъдещата звезда се записва в колежа по изкуства "Ийлинг" и учи графичен дизайн. По това време се сближава с Тим Стафъл, който свири в групата „Смайл“ заедно с Браян Мей и Роджър Тейлър. Именно тази среща слага началото на музикалните му експерименти и се оказва преломна в неговия живот.

Когато Тим напуска "Смайл" през 70-те, Фреди става техен вокал, а лидерът в него си личи от километри. Той иска специално разрешението на кралица Елизабет II, за да смени името на групата на „Куин“ (в превод – „кралица“), а към своето прибавя Меркюри. Година по-късно към новата банда се присъединява и басистът Джон Дийкън и пътят към върховете може да започне.

Музата на Фреди, Браян и Роджър идва от тежкия рок на „Лед Цепелин“, хармонията във вокалите на „Бийтълс“ и глем-рока на Дейвид Бауи. Комбинацията между влиянията е фундаментът на бъдещата велика група. Фреди е автор на първата им песен, която влиза в британските класации - Seven Seas Of Rhye, на първия им най-голям хит - Killer Queen, и естествено на една от най-великите им песни, стояла 9 седмици на първи места в класациите - "Бохемска рапсодия".

„Разликата между Фреди и всички останали рок звезди е, че той раздаваше докрай гласа си, казва оперната дива Монсерат Кабайе. От необичайния, но магичен музикален съюз между двамата се ражда прочутата "Барселона", която става химн на Олимпийските игри през 1992-ра. На 8 октомври 1988 г. двамата се качват на сцената на фестивала Ла Нит в Барселона. Това е последното изпълнение на Фреди на живо.

Меркюри издъхва в лондонския дом на 24 ноември 1991  г. от бронхиална астма, усложнена от синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). Ден по-рано Фреди изпраща изявление до медиите. То гласи: „Поради огромния натиск на медиите през последните две седмици искам да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за коректно да пазя в тайна информацията досега заради близките си. Но настъпи моментът приятелите ми и феновете да научат истината. Надявам се всички да се присъедините към лекарите ми в борбата с тази ужасна болест. Личният ми живот винаги е бил много важен за мен“. 24 часа по-късно, сякаш загубил сили от това признание, певецът угасва.

Фреди Меркюри ще остане в спомените на милионите си почитатели с великолепната си музика, с умението да се наслаждава на живота докрай и с остроумните си изказвания. Ето някои от най-известните от тях:

  • Аз няма да бъда рокзвезда. Аз ще бъда легенда.
  • Парите не могат да купят щастие, но, по дяволите, могат да ти го донесат!
  • Винаги съм знаел, че съм звезда. А сега вече и останалата част от света се съгласи с мен.
  • Когато имам връзка, винаги участвам в нея с цялото си сърце. Не съм привърженик на половинчатите мерки и на компромисите. Просто не мога да понасям никакви компромиси. Раздавам се целия, защото съм си такъв. Опитвам се да се сдържам, когато някой ме привлича, но просто не мога да контролирам любовта и тя се развихря. Твърде бързо се включвам и накрая винаги се оказвам наранен. Може би просто привличам неподходящите хора? Целият съм в белези. Но не мога иначе, понеже съм мек по душа.
  • Прекаляването е част от природата ми. Обикновеността е болест. Силно се нуждая от усещането за опасност и вълнение. Никога не се боя да рискувам
  • Не искам да променям света с нашата музика. В песните ни няма скрити послания. Обичам да пиша песни за съвременна консумация.
  • Успехът ми донесе това, че целият свят ме идолизира и спечелих милиони. Той обаче ми попречи да намеря единственото нещо, от което всички се нуждаем – една любяща, трайна връзка. За мен любовта е като руска рулетка.
  • Не искам да променям света с нашата музика. В песните ни няма скрити послания. Обичам да пиша песни за съвременна консумация.

 


Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар