Сряда, 16 Януари 2019
Сряда, 16 Януари 2019

Ню Йорк почете Джон Ленън с гигантски гоблен

Ню Йорк почете Джон Ленън с гигантски гоблен

Преди 40 години музикантът получава зелена карта за САЩ

Боно и Ди Едж от U2 и вдовицата на Джон Ленън - Йоко Оно откриха гигантски цветен гоблен в чест на великия „бийтълс“. Паното е поръчано от международната неправителствена организация "Амнести интернешънъл", на остров Елис в Ню Йорк пише „Фигаро“.

Събитието отбеляза 40-ата годишнина от получаването на "зелена карта" от Джон, с която той придобива правото да заживее в Америка. На церемонията Боно каза, че мястото е знаково, тъй като Ленън е бил имигрант, а остров Елис е една от първите спирки на вълната мигранти, която залива Ню Йорк всяка година. Заради кризата в Сирия техният брой постоянно расте. Вдовицата Йоко Оно благодари на общинския съвет в града за оказаната чест да обяви Ден на Джон Ленън. Тя разказа пред публиката, че когато съпругът й получил постоянно жителство в САЩ, бил изключително горд и щастлив, тъй като смятал, че ще заживее в най-свободната страна. 

Гигантският гоблен изобразява нюйоркския квартал Манхатън като жълта подводница с Ленън като неин капитан, който показва символичния знак на мира. Произведението на изкуството бе изложено в Националния музей на имиграцията, където се събраха всички гости на церемонията. Подразделението на "Амнести" за изкуство разполага с правата за кавър версии на песните на Ленън от соловия му период.

Свързани статии (по етикет)

  • Борисов вече е в Ню Йорк, започна форумът, организаран от Тръмп

    "Започва срещата на високо равнище "Глобален призив за действие за справяне със световния проблем с наркотиците", организирана от президента на САЩ Donald J. Trump, на която България е съдомакин", това написа преди минути премиерът Бойко Борисов в официалната си страница във Фейсбук.

  • Ню Йорк нанесе тежък удар по дейността на Uber и Lyft

    Hюйopĸcĸият гpaдcĸи cъвeт в cpядa ce cпopaзyмя дa oгpaничи бpoя нa лицeнзитe зa ycлyги зa cпoдeлeнo пътyвaнe, ĸaтo нaпpимep Ubеr в пpoдължeниe нa eднa гoдинa. Taĸa влacтитe yдapиxa cepиoзнo ĸoмпaниитe, ĸoитo paзчитaт нa нaй-гoлeмия гpaд в CAЩ ĸaтo ocнoвeн изтoчниĸ нa пpиxoдитe cи.

  • "Ню Йорк таймс": Спрете да наричате Тръмп популист

    Послание към онези в медиите, които продължават да наричат Доналд Тръмп "популист": не мисля, че тази дума означава това, което вие си мислите, пише днес Пол Кругман от в. "Ню Йорк таймс".

Оставете коментар